Verdachte “balkon-moord” op vrije voeten

Het gerechtshof van Arnhem heeft de verdachte van de zogenoemde ‘balkonmoord‘ in Enschede op vrije voeten gesteld, aldus Tubantia. Deze Peter B. (38) kreeg vorig jaar van de rechtbank negen jaar cel wegens doodslag. Hij ging in hoger beroep.

Twijfelen

De rechtbank achtte bewezen dat B. tijdens een ruzie zijn 17-jarige vriend Stefano Eikenaar in Enschede over de balkonreling van hun woning op de derde verdieping zou hebben geduwd. De verdachte ontkent dat en ging in hoger beroep. Een deskundige zou twijfelen of de duw bewezen is. Het gerechtshof schorste de hechtenis van B. in afwachting van de behandeling van het hoger beroep op 26 mei.

Zwijgrecht

De 17-jarige jongen werd op 11 januari 2013 rond 02.30 uur onder aan de flat met zijn hoofd in een plas bloed ontdekt door surveillerende agenten. De volgende dag overleed hij hij in het ziekenhuis om 14.10 uur. Die dag meldde B. zich bij de politie met de mededeling dat hij zijn vriend tijdens een ruzie had geduwd. Hij herhaalde dat tegen diverse agenten, totdat hij met een advocaat had gesproken. Vanaf dat moment beriep hij zich op zijn zwijgrecht en ging vervolgens ontkennen. De rechtbank vond de stellige en eenduidige bekentenissen belangrijk en wees erop dat later bij het ontkennen zijn verhaal steeds wijzigde.