Verdachte Bende van Nijvel al weer vrij

Het kopstuk van de extreem-rechtse organisatie Westland New Post, die is opgepakt in verband met het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is door de onderzoeksrechter al weer vrijgelaten. De politie pakte Michel Libert, de voormalige nummer twee van Westland New Post, op na een bekentenis op tv van de ex-crimineel Eric Lammers (foto).

Uit de bekentenis van Lammers kan worden afgeleid dat Westland New Post verkenningen deed voor onder meer de Bende van Nijvel. ‘Wij hebben met Westland New Post in warenhuizen verkenningen gedaan’, zegt hij in het tv-programma. ‘We keken hoe we de winkels het best konden overvallen. We deden dat in warenhuizen waar later de Bende heeft toegeslagen, maar ook in andere warenhuizen.’

Geen bewijs bij huiszoeking

Lammers zegt dat hij er zeker van is dat hij leden van de Bende van Nijvel kent. ‘Alleen weet ik tot vandaag niet wie ze zijn. Zelf heb ik er zeker niets mee te maken.’ Of Westland New Post bij de overvallen zelf betrokken waren, is niet duidelijk. Lammers sluit dat niet uit.

Naar aanleiding van de bekentenis werd Michel Libert opgepakt, en werd het huis van het kopstuk van Westland New Post doorzocht. Bij de huiszoeking werd geen bewijs gevonden waaruit blijkt dat Libert bij de overvallen is betrokken. De onderzoeksrechter besloot donderdag daarom dat Libert vrijgelaten moet worden.