Verdachte Colombiaanse drugsmoord Bergen aan Zee geliquideerd in hotelbar Macedonië (UPDATE)

Enes I. (28), een van de negen verdachten van de Colombiaanse drugsmoord in Bergen aan Zee, is op maandag 6 maart geliquideerd in Macedonië. Dat schrijven verschillende Macedonische media. De strafzaak tegen negen verdachten van de ontvoering en moord van een 45-jarige Colombiaan, begint woensdag voor de rechtbank op Schiphol.

Door Roel Janssen

Macedoniër Enes I. (alias “Zhilla”) werd vorige week maandagavond samen met een andere crimineel (Jeton K., 37) doodgeschoten in een hotelbar in Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Naast de twee doden raakte er volgens Macedonische media ook een ober gewond. Vier of vijf schutters kwamen naar verluidt in politie-uniformen en met automatische wapens de bar binnen. Ze deden alsof ze met een politie-inval bezig waren en schoten de twee slachtoffers door het hoofd.

Uitgebrande vluchtauto

Korte tijd later werd op een locatie verderop in Skopje een uitgebrande Audi A6 aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat dit de vluchtauto van de schutters was.

Jeton K. was in 2019 al doelwit van een liquidatiepoging. Op de achtergrond speelt een conflict tussen twee criminele groeperingen uit Skopje.

Het OM zal in de strafzaak tegen de vorige week geliquideerde Enes I. (foto) vragen om niet ontvankelijk te worden verklaard. Een negende verdachte is nog voortvluchtig, maar zijn strafzaak zal toch op zitting worden behandeld.

Start strafzaak

Woensdag 15 maart start voor de rechtbank op Schiphol het strafproces tegen negen mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de ontvoering en moord van een 45-jarige Colombiaan, op 16 februari 2021 in Bergen aan Zee.

Meerdere mannen probeerden die dag aan het Van der Wijckplein in Bergen aan Zee het slachtoffer te ontvoeren, waartegen de Colombiaanse man zich verzette. Hij werd neergeschoten en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Nepcoke

Het motief voor de liquidatie van de Colombiaanse man is mogelijk de levering van een partij nepcocaïne. In de auto van het slachtoffer zijn blokken geperste poedersuiker gevonden.

De politie vermoedt dat het slachtoffer cocaïne zou leveren. Hij liet echte cocaïne testen en droeg vervolgens blokken geperst poedersuiker over. Er zou in een woning aan de Zeeweg in Bergen een ruzie hierover zijn geweest. Daarna is het slachtoffer beschoten op een parkeerplaats bij het strand.

Colombianen

Er zijn voor de schietpartij zes Colombianen gearresteerd in een hotel in Amsterdam waar ook 600.000 euro in beslag is genomen. Deze groep wordt verdacht van witwassen en verboden wapenbezit.

Uit onderzoek van de politie en het OM in Noord-Holland kwamen meerdere verdachten in beeld, waarvan er acht werden aangehouden. Een 28-jarige man uit Assen zit als enige nog vast. De andere zeven verdachten zijn eerder door de rechtbank geschorst.

Het OM heeft zeven zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de strafzaak. De strafeisen in de zaak staan gepland op woensdag 22 maart.