Verdachte dubbele moord op vrije voeten

De 25-jarige Amsterdammer Sofyan el H. is volgens Het Parool woensdagmorgen door de rechtbank van Amsterdam op vrije voeten gesteld in de zaak waarin hij wordt verdacht van poging tot liquidatie. De rechtbank ziet onvoldoende bewijs dat hij een tiental schoten loste op een auto met twee bekenden van hem.

Staalmanplein

Het incident vond plaats in de nacht van 2 op 3 mei in de Johanna Reynvaanstraat in Amsterdam-Slotervaart. De twee inzittenden bleven ongedeerd. Justitie verdenkt El H. van een dubbele liquidatiepoging.

Zowel de verdachte als één van de inzittenden zijn al veel met justitie in aanraking geweest voor (geweldsmisdrijven), aldus Het Parool. Ze worden allen gerekend tot een groep jongens die ernstige overlast veroorzaakte op het Staalmanplein.

Telefoongesprek

Het belangrijkste bewijs is een telefoongesprek dat een broer van één van de mannen in de beschoten auto met hun moeder voerde. Deze zegt dat ‘Joodje’ (El H.) bij het schieten betrokken was geweest. Er zou sprake zijn geweest van een vechtpartij eerder op de dag waarbij El H. klappen zou hebben gehad van één van de jongens in de auto.

Het is de tweede keer dat de rechtbank de ernstige bezwaren voor de voorlopige hechtenis niet groot genoeg vindt in de zaak. Eerder ging de officier van justitie in hoger beroep.