Verdachte mega-zaak overleefde schietpartij

Een verdachte in de grote Rotterdamse cocaïnezaak, van douanier Gerrit G., zegt eerder dit jaar een liquidatiepoging te hebben overleefd. De politie verdenkt mede-verdachte Henk E. en diens zoon van deze aanslag, zo blijkt uit stukken die Crimesite heeft ingezien.

Door @Wim van de Pol

Op de late avond van 30 maart van dit jaar klinken schoten op de verlaten Stompaardsedijk bij het dorpje Simonshaven, ten zuiden van Rotterdam op Voorne-Putten. René F. (48) wordt getroffen. Hij springt in het water en weet zich zwemmend in veiligheid te brengen. Hij heeft geluk, er zijn alleen schampschoten uit een klein kaliber pistool. Hij krijgt hulp in een vrijstaand huis verderop en weet in een taxi naar zijn woonplaats Rotterdam te komen. Later meldt hij zich bij de politie die hem in verzekering stelt op verdenking van betrokkenheid bij een schietpartij. F. wil niet verklaren wie hem beschoot noch met wie hij die avond een afspraak had. De politie vindt in een auto op de plaats delict een jerrycan met benzine.

Dodenlijst

Als de recherche te weten komt dat René F. beschoten is spitsen de oren. Want ze hoorden al dat F. op een Rotterdamse dodenlijst stond. De politie denkt dat ook de doodgeschoten Brabander Rinus Moerer en Dennis van den B. op die lijst stonden, en dat de kogels waaraan de ongelukkige Rob Zweekhorst begin dit jaar bezweek eigenlijk voor Dennis van den B. waren bestemd. Er is in 2013 300 kilo cocaïne gepakt in de haven. De politie denkt dat er rekeningen worden vereffend. René F. wordt al sinds de jaren negentig in verband gebracht met drugshandel maar hij ontkent dat hij nog op die lijst staat.

Jerrycan

Op 9 april doet F. toch aangifte. Hij is geheel van koers veranderd. Hij noemt de naam van een mogelijke schutter en de man die in zijn ogen de opdrachtgever was. ‘Ik weet zeer dat Henk E. de opdracht heeft gegeven om mij dood te schieten’, zegt hij in een verklaring. De schutter zou E.’s zoon Jimmy R. zijn geweest. In het onderzoek legt de politie de hand op beelden van Henk E. en zijn zoon als ze in een bouwmarkt een jerrycan kopen van het type dat is gevonden op de plaats delict. De twee zijn nu verdacht van mede plegen van poging tot moord.

Containers

Henk E. zat al vast. Zowel René F. als Henk E. zijn al langer verdacht in een enorm onderzoek naar cocaïnesmokkel via de Rotterdamse haven, waarbij een douanier steeds containers zonder controle vrij zou heben gespeeld. Het gaat in de rechtszaak om in beslag genomen partijen van 3.000 en 400 kilo, en een container die in februari van dit jaar zonder controle is ingevoerd, waar zeer waarschijnlijk cocaïne in heeft gezeten. Hoe vaak – en voor wie precies – G. containers heeft vrijgezet is nog voorwerp van nader onderzoek.

Auto’s

Gerrit G. is aangehouden op 17 april en Henk E. op 24 april. Dat is enige weken nadat René F. werd beschoten en zijn aangifte deed. F. is inmiddels internationaal gesignaleerd en vertrokken naar het buitenland. Hij heeft officieel een im- en exportbedrijf in auto’s en verblijft doorgaans in Libanon maar ook veel in Zuid-Amerika. Zijn advocaat Ed Manders: ‘Hij heeft alleen in het onderzoek van de liquidatiepoging een verklaring afgelegd. Hij is zwaar gepikeerd over verhalen dat hij met justitie zou heulen in de drugszaak.’

Noodweer

Arthur van der Biezen is advocaat van Jimmy R.. Volgens Van der Biezen was de werkelijke toedracht juist omgekeerd: ‘Mijn cliënt beroept zich op noodweer. F. trok een wapen en in de worsteling is hij gewond geraakt.’ Jan Boone, advocaat van Henk E. is schamper over het verhaal van F.: ‘Ik weet niet waar hij het vandaan haalt dat E. betrokken is. Hij kan wel zoveel zeggen. Bovendien is hij zelf ook verdachte’.

Douanier Gerrit G. is enige tijd geleden in verband met de ziekte van zijn vrouw op vrije voeten gesteld.

Zie ook:

Undercovers bij coke-verdachte op de bank

Amsterdammer vast om twee huurmoorden (UPDATE)

‘Criminelen kochten meer douaniers om’

Arrestatie Henk E. op camping gefilmd

Medeverdachte douanier is Henk E.