‘Verdachte met beenbreuk kan niet naar ziekenhuis’

Eén van de verdachten van een moord die in Breda van drie hoog van een balkon viel krijgt niet de noodzakelijke behandeling in het ziekenhuis. Dat zei zijn advocaat woensdag tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank in Breda. De rechtbank bepaalde dat de twee verdachten nog langer in hechtenis blijven.

Kogelwond

De twee zouden de 25-jarige Soufiane Z. hebben doodgeschoten op 9 januari van dit jaar. De politie deed toen een inval in de flatwoning van Z. waar de twee verdachten Azzedine A. (27) en Anel B. (27) deed een inval aanwezig waren. Op de vlucht voor de politie springen de twee naar beneden en raakten zwaar gewond. Zouagh werd toen dood gevonden met een kogelwond. De politie zegt dat de de verdachten zelf zijn gesprongen, de advocaten stellen dat het gewelddadige optreden van de politie een rol speelde, en hebben daarvan eerder aangifte gedaan.

Specialist

Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Azzedine A., protesteerde tegen de in zijn ogen onmenselijke behandeling van zijn cliënt die in een rolstoel zou moeten worden vervoerd, maar dit vervoer blijft uit. De man kan een been nog steeds niet aan buigen. Hij is na operatie in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen niet in de gelegenheid gesteld te revalideren. Kuijpers zei dat de beenbreuk mogelijk weer is ontzet en ‘dat er een bot uit zijn been omhoog steekt.’ Hij vindt dat dit door een specialist zou moeten worden bekeken.

A. kan echter niet naar een ziekenhuis omdat het vereiste transport niet wordt geregeld door Justitie. De rechtbank gaf al drie keer aan het Openbaar Ministerie opdracht om het te regelen. De officier van justitie stelde woensdagochtend dat het Openbaar Ministerie ‘voldoende’ heeft gedaan.

Rolstoel

A. was niet aanwezig op de zitting. Hij kan in de penitentiaire inrichting alleen met krukken enkele passen lopen om naar de wc te gaan. Kuijpers: ‘Inmiddels heeft zijn broer een rolstoel voor hem geregeld, maar die mag niet in de PI naar binnen’.

Als A. naar rechtbank of ziekenhuis moet dan moet justitie een speciaal busje regelen waar de rolstoel inpast en dat gebeurt niet.

Afspraak

De medische behandeling van Anel B. is wel geheel voltooid en hij is vrijwel geheel hersteld.

De rechtbank besloot dat A. nu zelf een afspraak kan regelen bij een specialist en dat hij twee uur voor en twee uur na de afspraak geschorst wordt uit zijn hechtenis. Hoe het vervoer en de beveiliging dan geregeld gaat worden is nog onduidelijk.

Zie ook:

Man in Breda in slaap geliquideerd

Doodgeschoten man Breda slachtoffer ripdeal