Verdachte moord Els Borst zwijgt

Bart van U., die verdachte is in de moordzaak rond voormalig minister Els Borst, wil niets zeggen. De politie is dinsdag begonnen met het verhoren van Van U., maar is daar voorlopig mee gestopt omdat de verdachte zich op zijn zwijgrecht beroept.

Dat zegt zijn advocaat, Noëlle Pieterse, tegen persbureau ANP. De 38-jarige Bart van U. zit sinds 12 januari vast omdat hij zijn zus zou hebben vermoord. Hij had zichzelf bij de politie gemeld. Toen het dna-materiaal dat bij hem werd afgenomen matchte met een spoor in de zaak rond de dood van Els Borst, is hij ook verdachte in deze zaak.

Grote zorgen, niet behandeld

Pieterse wil niet zeggen of zij haar cliënt heeft aangeraden om te zwijgen. De politie noemde Van U. eerder ‘verward’. Hij werd in 2012 veroordeeld vanwege verboden wapenbezit. Het OM zegt dat hij toen al behandeld had moeten worden, omdat er ‘grote zorgen’ waren. Dat gebeurde niet.

Ook geen dna afgenomen

Na zijn veroordeling in 2012 zou er bovendien dna moeten zijn afgenomen, dat terechtkomt in de landelijke databank. Ook dat is niet gebeurd. Nu wordt onderzocht wat er allemaal verkeerd is gegaan rond Van U. Dat onderzoek zou voor het zomerreces afgerond moeten zijn.

Els Borst werd in februari 2014 dood gevonden bij haar huis in Bilthoven. De politie stelde al snel vast dat het ging om een misdrijf. Een maand daarvoor kwam de zus van Van U. om door messteken.