Verdachte moord Mieremet op vrije voeten

De man die terechtstaat voor de betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse crimineel John Mieremet, op 2 november 2005, komt op vrije voeten. Woensdag was er een eerste pro forma-zitting in de zaak, nadat hij was aangehouden.

Endstra

De rechtbank vindt het bewijs niet zwaar genoeg wegen om Ali N.(34) langer vast te houden terwijl het onderzoek in de zaak nog loopt.

Ali N. was met enkele anderen eerder verdacht van de moord op Willem Endstra (2004) maar werd door de rechtbank vrijgesproken. Die zaak loopt nu in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie ziet in onder meer communicatie tussen die verdachten ook aanwijzingen dat N. betrokken was bij de moord op Mieremet.

Vrouw

John Mieremet is in de Thaise badplaats Pattaya doodgeschoten. Ali N. reisde kort voor en na die moord enkele dagen in en uit in Thailand. Hij zei dat hij via internet contact had gemaakt met een vrouw in Thailand. Hij ontkent iedere betrokkenheid bij de moord. Zijn hechtenis is nu geschorst maar N. moet zich wel iedere twee weken bij de politie melden. In de zaak-Endstra zit hij niet vast.

Het Openbaar Ministerie denkt dat Ali N. en andere verdachten de moorden op Endstra en Mieremet pleegden in opdracht van Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis. Een contact van Dino Soerel, Patrick R., had contacten met verschillende verdachten van de moord op Endstra.

Ook Willem Holleeder staat nu terecht voor de rechtbank voor de moord op Mieremet. Eerder zijn andere verdachten van de moorden op Endstra en Mieremet vrijgelaten.