Verdachte moord Vincent Jalink aangehouden (UPDATE)

De recherche in Amsterdam heeft twee weken geleden in het huis van bewaring een verdachte aangehouden in de zaak van de moord op Vincent Jalink, op 27 mei vorig jaar (zie foto). Het is Gideon G. (27) die woensdag terechtstond op verdenking van voorbereiding van moord op een voetbaltrainer in Heemskerk.

Door @Wim van de Pol

Gideon G. en Rigjendrig L. (21) zijn op 6 oktober vlakbij voetbalclub Odin’59 aangehouden nadat er die dag informatie was binnengekomen dat Gideon G. op korte termijn met anderen een moord zou willen plegen. In de auto vond de politie achter de bestuurdersstoel een half doorgeladen Smith & Wesson pistool en hollow point munitie, dat zijn kogels die veel schade in het weefsel veroorzaken. Rigjendrig L. had meerdere lagen zwarte kleding aan. Na onderzoek bleek dat er eerder vlak in de buurt een gestolen BMW met daarin onder meer flessen benzine was gevonden. De politie stelt dat dit de vluchtauto had moeten zijn.

Zeven jaar

Vincent Jalink

Tijdens de zitting eiste officier van justitie Maaike van Kampen tegen beide verdachten zeven jaar cel. Ook zei ze dat er meerdere onderzoeken lopen waar deels dezelfde verdachten in figureren.

Zo zijn in het onderzoek over de aanhouding in Heemskerk ook personen verdacht die ook verdachte zijn in het onderzoek naar de moord op Jalink, de moord op “Appie” Belhadj en in een onderzoek naar vuurwapenbezit. Gideon G. is ook verdachte van deelnemen aan de liquidatie van Jalink. Alle verdachten rekent de politie tot de groep van de voormalige rapgroep Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost.

Stemherkenning

De ‘stukjes vallen langzaam in elkaar’, zei officier van justitie. Ze wees erop dat uit beschikbare informatie, mede uit die andere onderzoeken, zou blijken dat zowel L. als G. een hele serie voorverkenningen hebben gedaan bij voetbalclub Odin’59. Ook zijn er in verschillende auto’s microfoons aanwezig geweest. Te horen is dat de verdachten spreken over een te plannen liquidatie op de parkeerplaats, althans volgens justitie.

Mink Kok

De twee verdachten, en ook de verdachten in de andere onderzoeken beroepen zich op hun zwijgrecht. Verdachte Gideon G. zei alleen: ‘Ik ontken mijn betrokkenheid’. Advocaat Menno van Gaalen stelde dat de stemherkenning die de politie heeft gedaan niet voldoende is om bewezen te achten dat zijn client L. in de betrokken auto’s zat. Volgens hem hangt het dossier van speculatie aan elkaar.

De voetbaltrainer die doelwit zou zijn is volgens de officier van justitie veroordeeld voor meerdere drugsfeiten. Hij was assistent-trainer van het eerste elftal van Odin’59. Van Kampen zei ook dat hij een vriend was van de crimineel Mink Kok en dat deze anderhalf jaar lang bij hem heeft verbleven.

Zie ook:

‘Voetbaltrainer was doelwit liquidatie’ (UPDATE)