Verdachte opgepakt in cold case Milica van Doorn (UPDATE)

Milica van Doorn (19) werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een vijver naast de Sint-Jozefkerk in Zaandam. De scholiere bleek verkracht te zijn en met een mes om het leven gebracht. Onlangs startte de politie een dna-verwantschapsonderzoek, waar veel mensen aan mee deden. En nu, na 25 jaar, is er een verdachte opgepakt. 

Vorige maand kregen 133 Turks-Nederlandse mannen in Zaandam een brief thuis met het verzoek om dna af te staan. Daar werd door zeker 126 mannen gehoor aan gegeven.

UPDATE: de aangehouden man is een 47-jarige Zaandammer (ten tijde van de moord op Milica was hij dus 22 jaar). Hij werd zaterdag aangehouden. De man had eerder geweigerd dna af te staan, maar werd alsnog tot een dna-test verplicht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft aan de hand daarvan een 100% match vastgesteld met het dna dat bij het slachtoffer werd gevonden. Onderaan het bericht een video van de persconferentie die de politie maandagochtend heeft gegeven.

Eindexamen

Milica van Doorn had net eindexamen HAVO gedaan en was na een feestje op 7 juni naar huis gaan lopen omdat vanwege Pinksteren bus 63 niet reed. De volgende dag werd ze gevonden door pastoor Jan Broersen. Milica lag in de vijver bij de kerk in de wijk Kogerveld. ‘Daar lag Milica in het water. Praktisch helemaal ontbloot. Het was meteen duidelijk dat er iets afschuwelijks was gebeurd,’ aldus Broersen. Een half jaar later pas werd een ontbrekende schoen van Milica gevonden op het dak van de kerk.

Turks

In het lichaam van de HAVO-scholiere wist de politie een spermaspoor veilig te stellen. Op basis van dit spoor bevestigde later dna-onderzoek dat de dader vrijwel zeker een Turkse achtergrond heeft. Een getuige had toentertijd ook een man met een Turks uiterlijk weg zien fietsen van het plaats delict. Hoewel er de afgelopen 25 jaar veel onderzoek gedaan is naar de moord op Milica, werd de dader nooit gevonden.

 
https://www.youtube.com/watch?v=oY0yJTaIHiY