Verwantschapsonderzoek in moordzaak Milica

Het Openbaar Ministerie laat een dna-verwantschapsonderzoek doen om de moord op Milica van Doorn (19) uit 1992 op te lossen. 133 Turkse Zaandammers zal worden gevraagd dna af te staan. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Kerk

In de nacht van 7 op 8 juni is Milica van Doorn na afloop van een feestje tegen middernacht op weg gegaan naar huis, vanaf de Fluitekruidweg in Zaandam. Tijdens die wandeling moet ze haar moordenaar zijn tegengekomen. Een pastoor vond haar lichaam in de ochtend in de vijver van de St. Jozefkerk, op ongeveer een kilometer van de woning waar het feest was. Het meisje was verkracht en doodgestoken.

Tip

Op basis van het dna-profiel is vastgesteld dat dat de dader een man van Turkse achtergrond moest zijn. Ook gaat de politie ervan uit dat hij daar toen in de relatief geïsoleerde wijk woonde waar het drama zich afspeelde.

Een getuige had in die nacht een Turks uitziende man zien fietsen. Hij reed in de richting van de plek waar Milica later is gevonden. In juni 2016 is er ‘een concrete tip’ binnengekomen, aldus De Telegraaf, waarbij de namen van twee Turkse mannen zijn genoemd. Ze woonden in de wijk en waren na de moord ineens weg. Dna-onderzoek in Turkije bleek echter negatief.

Uitgeput

Eerder was regulier dna-onderzoek onder de bevolking zonder resultaat gebleven. Sinds april 2012 is door een wetswijziging ook dna-verwantschapsonderzoek mogelijk. In de zaak van Marianne Vaatstra leidde zo’n onderzoek naar de moordenaar. In de zaak van Milica ging het Openbaar Ministerie hiertoe toen niet over.

Ook in 2016 kwam het er niet van omdat de wet voorschrijft dat alle mogelijke methoden moeten zijn geprobeerd voordat een bevolkingsonderzoek kan worden gedaan. Maar nadat was vastgesteld dat de tips onjuist waren was aan het wettelijk vereiste voldaan: alle middelen waren uitgeput.

Daarom kan er nu dna-verwantschapsonderzoek worden gedaan. De 133 mannen zullen dinsdag een brief over het onderzoek in de bus krijgen. Ze worden voor de afname vanaf 13 november bezocht door politiemensen. Dna-afname is vrijwillig.

Als er een match is met een verwante volgt stamboomonderzoek. Dat kan enkele maanden in beslag nemen. Pas dan kan de vermoedelijke moordenaar in beeld zijn.