Verdachte opgepakt voor liquidatie New Yorkse maffiabaas

Een 24-jarige man is zaterdag in New Jersey opgepakt voor de liquidatie van maffiabaas Francesco “Frankie Boy” Cali (53). De leider van de Gambino-clan werd donderdag voor zijn woning in Staten Island doodgeschoten. De gearresteerde Anthony Comello wordt verdacht van moord.

Pick-up truck

Volgens de politie is op camerabeelden te zien hoe Comello na het schudden van handen en een kort gesprek met Cali twaalf kogels op hem afvuurt. Tien daarvan raakten hem. Even daarvoor zou de verdachte met zijn pick-up truck de auto van de maffiabaas hebben geramd, vermoedelijk om hem uit huis te lokken. De New Yorkse politie zegt dat er nog veel onduidelijkheid is. Zo wordt het motief van de schutter nog onderzocht en is het moordwapen nog spoorloos.

Zeldzaam

Liquidaties van topfiguren binnen de New Yorkse maffia zijn zeldzaam geworden. De laatste Gambino-baas die werd doodgeschoten was Paul Castellano in 1985. Wel werd in oktober 2018 maffiabaas Sylvester Zottola doodgeschoten, een prominent lid van de Bonanno-clan. Hij wachtte toen in zijn auto op een kop koffie.

Vijf maffiaclans

New York telt vijf maffiaclans. De familie Gambino is verbonden met de Inzerillo-clan in Palermo (Sicilië). De familie Gambino was ooit de grootste en invloedrijkste misdaadorganisatie van de VS.