Verdachte politiemensen kregen baangarantie

De vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Mitch Henriquez, hebben de garantie gekregen dat ze hun baan zouden behouden. De hoogste baas van de Nederlandse politie, Gerard Bouman, beloofde dat na de fatale aanhouding van Henriquez vorig jaar. Dat meldt NRC vandaag.

Een en ander staat in vertrouwelijke correspondentie in het bezit van NRC. Ook beloofde de toenmalige korpschef, die begin dit jaar vertrok, de verdachte agenten dat de gevolgen van hun buitenfunctiestelling zouden worden teruggedraaid. Het salaris dat ze aanvankelijk moesten inleveren werd weer doorbetaald.

Toegang

Korpschef Bouman deed de vijf betrokken politiemensen een aantal harde toezeggingen. Ze kregen per direct hun politiepas, die was ingenomen, terug, waarmee ze weer toegang tot het bureau kregen. En ze kregen de garantie dat ze hun baan zouden behouden, wat er ook gebeurde.

Vervolging

Afgelopen maand besloot het OM dat twee van de vijf agenten ook daadwerkelijk worden vervolgd. De huidige korpschef Erik Akerboom, die in maart aantrad, heeft volgens een woordvoerder van de Nationale Politie ‘kennisgenomen’ van de toezeggingen van zijn voorganger. ‘Hij beschouwt dit als een gegeven.’