‘Verdachte schietpartij lid Antwerpse drugsclan’

De Belg die is in hechtenis zit na de schietpartij in Hooge Zwaluwe heeft meerdere drugsdelicten op zijn naam en wordt gerekend tot een groep Marokkaanse criminelen in Antwerpen-Borgerhout. Dat schrijft De Gazet van Antwerpen vrijdag. De krant baseert zich onder meer op bronnen in het Borgerhoutse milieu.

Nepagenten

Samir T. (39) werd aangehouden nadat hij na de schietpartij was afgezet door een Mercedes met Belgisch kenteken bij een ziekenhuis in Oosterhout. De politie lijkt er nu van uit te gaan dat de Antwerpse groep en de Amsterdamse groep over een drugsdeal kwamen praten. De Nederlanders zouden van plan zijn geweest om de groep van Samir T. door een overval met nepagenten te beroven. Maar in een vuurgevecht wisten de Antwerpenaren te overleven.

Cocaïne

Verdachte en slachtoffer Samir T. is volgens de Gazet van Antwerpen geen ‘kruimeldief’, zoals wel eerder gemeld door andere media. Samir T. begon zijn criminele carrière als inbreker, maar zou inmiddels al 15 jaar meedraaien in het internationale drugscircuit. In 2002 en 2005 werd hij door rechtbanken in Antwerpen, Hasselt en Bergen veroordeeld tot verschillende jaren celstraf voor het verhandelen van partijtjes cocaïne.

Borgerhout is een stadsdeel in Antwerpen waar verschillende belangrijke Marokkaanse criminele groepen vandaan komen.

Hasj

Een bron uit Borgerhout zegt tegen De Gazet:

Samir is een vrij grote drugshandelaar die deel uit maakte van de omvangrijke bende rond Mustapha R. Die bende werd een jaar of tien geleden door de politie opgerold, waarna er onderlinge verdeeldheid ontstond binnen de groep. Hij was tegenwoordig vooral actief als groothandelaar in partijen hasj uit Marokko. De familie T. is een zeer grote, bekende familie in Borgerhout. De vader had een videotheek in de Pothoekstraat, de eerste waar je Marokkaanse films kon huren.

Turtles?

Grote vraag voor de politie is nu wie de andere Antwerpenaren zijn die betrokken waren bij het bloedbad. Ook de zogeheten Turtles, een groep die opereerde met de geliquideerde Amsterdammer Gwenette Martha, zijn bekenden in Borgerhout. Maar berichten in Nederlandse media dat zij betrokkenheid hebben bij Hooge Zwaluwe worden volgens de krant ‘weggelachen’ in het Borgerhoutse.