Gökmen Tanis meerdere keren veroordeeld (UPDATE 2)

De man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de schietpartij maandagochtend in Utrecht is de 37-jarige Gökmen Tanis (foto). Tanis is geboren in Turkije. De man is verschillende keren in aanraking geweest met justitie, onder andere voor poging tot doodslag, verkrachting. Uit onderzoek van Crimesite blijkt dat hij veroordeeld is voor onder andere inbraak en heling.

UPDATE: De politie meldt dat de hoofdverdachte van de schietpartij is aangehouden.

Gökmen is al tenminste sinds 2010 in aanraking geweest met de politie. Toen werd hij verdacht van diefstallen in Maarssen en Utrecht. Ook werd hij onder andere veroordeeld voor heling van navigatiesystemen. Ook heeft hij op 13 september vorig jaar samen met 2 andere verdachten een inbraak gepleegd in een bedrijfspand.

Poging tot doodslag

In 2014 stond hij terecht omdat hij zou hebben geschoten met een vuurwapen en wegens poging tot doodslag, zo meldt RTV Utrecht.

Onlangs moest hij voor de rechter verschijnen voor een verkrachting die hij in juli 2017 in Utrecht zou hebben gepleegd. Het betrof hier een zogenaamde regiezitting. Blijkbaar zat Gökmen hiervoor niet (meer) in voorlopige hechtenis. Zijn advocaat kan tegenover de NOS niet bevestigen dat het hier om dezelfde man gaat als die nu wordt gezocht.

Buurtbewoners die de verdachte kennen achten hem geestelijk niet stabiel, maar zeker geen terrorist, zo meldt de NOS.