Verdachte thuiszorgmoord neemt moord op

De 60-jarige vrouw uit het Limburgse Weert die vorig jaar september in haar woning een 55-jarige plaatsgenote van de thuiszorg doodstak, heeft de moord op mp3spelers opgenomen. Ook stond er op haar telefoon een filmpje (gemaakt op de dag van de moord) waarin ze in de keuken aanwees ‘waar het ging gebeuren’. Dat is dinsdag duidelijk geworden tijdens de rechtszaak.

 

(beeld: L1)

Transcript

Tijdens de rechtszaak werd het transcript van de moord voorgelezen. Er valt te horen dat het slachtoffer bij de vrouw binnenkomt, er een beetje gekeuveld wordt, het haar van verdachte wordt gewassen en dan zegt zij in dialect: ‘Ik moet je iets vertellen.’ Er is wat gestommel hoorbaar en dan schreeuwt er een vrouw. ‘Nee, nee, nee, wacht. Nee nee.’ Weer schreeuwt de vrouw, dan iets onhoorbaars. ‘Ze heeft mij gestoken.’ Het geschreeuw wordt steeds vager en vager en dan is er een piepje en een klikje hoorbaar. Daarna is er op de opname niets meer hoorbaar.

Chips

De verdachte meent dat er chips in haar hoofd en lichaam geplaatst zijn en dat ze zo ‘gestuurd en gecontroleerd’ wordt. Allemaal van buitenaf, ook zouden vliegtuigen die overvliegen haar opdrachten geven. Ook zou de thuiszorg iets te maken hebben met de chips in haar hoofd. De verdachte zegt in de rechtbank dat ze opnames heeft gemaakt om een einde te kunnen maken aan het jarenlange pesten.

Pieter Baan Centrum

Verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum en deskundigen daar hebben vastgesteld dat de vrouw lijdt aan paranoïde schizofrenie en dat kan leiden tot psychoses en waanvoorstellingen. Tijdens de moord zou ze psychotisch zijn geweest en volledig ontoerekeningsvatbaar.  De deskundigen adviseerden om de vrouw tbs met dwangverpleging op te leggen.

Eis

Het Openbaar Ministerie heeft daarom geen celstraf geëist maar wel tbs met dwangverpleging. Ook omdat de kans op herhaling zeer groot is. De advocate van verdachte Sandra Carli vroeg de rechtbank om tbs onder voorwaarde, zodat de vrouw zonder dwang in een psychiatrisch ziekenhuis behandeld kan worden.

Voorkomen

Carli meent dat het incident voorkomen had kunnen worden als er tijdig op signalen was gereageerd. Hoewel de thuiszorg in eerste instantie aangaf dat de 60-jarige Weertse nooit eerder voor problemen had gezorgd, blijkt dit toch niet helemaal te kloppen. Medebewoners in de flat waren al tijden bang dat er iets mis zou gaan en voelden zich door haar bedreigd. En ook is er eerder een incident geweest met een thuiszorgmedewerkster. Verdachte zou enkele jaren geleden de keel van de medewerkster dicht hebben geknepen. Carli: ‘Waarom is ze toen niet opgepakt? Iedereen wist dat het een lopende bom was.’ De politie noch thuiszorg hebben de signalen destijds serieus genomen en hebben hierdoor niet ingegrepen.

De uitspraak in deze zaak is op 10 juni.