Verdachte van dodelijke schietpartij in IJmuiden meldt zich, identiteit slachtoffer bekend (UPDATE)

Verdachte van dodelijke schietpartij in IJmuiden meldt zich, identiteit slachtoffer bekend (UPDATE)

De man die dinsdagavond om het leven kwam na een schietpartij in IJmuiden is de 26-jarige veroordeelde crimineel Eric Sezika, uit Velzen. Een 23-jarige man uit Velsen die verdacht is van betrokkenheid bij het incident, heeft zich later op die avond gemeld bij het politiebureau.

Overleden

Dinsdag kreeg de politie rond 18.40 meerdere meldingen binnen van een schietincident op de Kromme Mijdrechtstraat in IJmuiden. Daarbij raakte één persoon gewond, die kort daarna aan zijn verwondingen overleed.

Fors strafblad

Advocaat Johan Mühren bevestigt berichtgeving in De Telegraaf dat het bij het slachtoffer om de 26-jarige Eric Sezika gaat. Hij werd in 2020 veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, onder meer vanwege een drive-by schietpartij in IJmuiden; hij zou vanuit een rijdende auto hebben geschoten. In december 2022 kwam hij vervroegd vrij.

De in Congo geboren Sezika had een fors strafblad. Hij werd eerder veroordeeld voor drugs- en geweldszaken.

Gemeld

Later op de avond heeft één verdachte, een 23-jarige man uit gemeente Velsen, zich gemeld bij een politiebureau in Amsterdam. Hij zit voorlopig vast en zal uitgebreid verhoord worden over zijn rol bij het schietincident.

Incidenten

In IJmuiden hebben in de afgelopen maanden volgens RTV Noord-Holland zeker dertig incidenten met wapens of explosieven plaatsgevonden. Een groot deel van IJmuiden is door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dat soort gebieden is extra (camera)toezicht en de politie heeft er extra bevoegdheden.