Verdachte van moord op Henk Baum zwijgt

In Den Bosch staat de 21-jarige Danny van der Z. uit Nijmegen terecht voor de moord op Henk Baum, autosloper uit Nistelrode. Baum werd op 22 maart 2018 in zijn Porsche doodgeschoten onder een viaduct langs de Rijksweg in Schaik. Tijdens een tussenzitting woensdag bleek dat Van der Z. weigert een verklaring af te leggen, meldt de Gelderlander.

Afrekening

De moord lijkt een afrekening in het criminele circuit. Baum werd in 2014 veroordeeld voor bedreiging van een wethouder over een standplaats op het woonwagenkamp in Nistelrode. Enkele maanden later vond de politie in zijn autosloperij een vuurwapen en munitie.

Oók driemaal poging tot doodslag

Van der Z. zat toen hij werd aangehouden voor de moord op Baum al vast in Middelburg op verdenking van driemaal poging tot doodslag. De behandeling van die zaak is in april voor onbepaalde tijd stopgezet, aldus de voorlichter van de rechtbank Oost-Brabant waar beide zaken lopen. Waarschijnlijk om eerst de moordzaak te behandelen.

Explosief

De verdenking van driemaal poging tot doodslag komt voort uit een aantal brandstichtingen en een grote explosie waar Van der Z. samen met Nicky P. en Dumitru M. bij betrokken zou zijn geweest. In Oss zijn twee huizen meerdere keren in brand gestoken met brandbommen. De explosie was het gevolg van een handgranaat die door de voordeur van een woning aan de Keldermansstraat in Eindhoven is gegooid. De bewoners van de woning waren op dat moment thuis, maar bleven ongedeerd. Ook zou Van der Z. een mortiergranaat bij café ‘t Berghje in Oss hebben laten ontploffen.

In opdracht

Volgens de Gelderlander denkt justitie dat Van der Z. voor de moord op Baum in opdracht handelde, maar vooralsnog is niet duidelijk wie hem de opdracht gaf. De politie houdt er rekening mee dat er meer mensen betrokken waren bij de dood van Baum.

Zie ook:

Slachtoffer Schaijk bekende van politie
21-jarige man opgepakt voor liquidatie Henk Baum