Stefan S. in Cambodja vrijgelaten (UPDATE)

De 53-jarige Stefan S. is door de Cambodjaanse rechter op vrije voeten gesteld. Hij is nog wel verdachte: van het niet melden van ernstige mishandeling van een peuter. Zijn 25-jarige vriend Nguyen T. D. is woensdag gearresteerd in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh-Stad.

Online

T.D. wordt verdacht van verkrachting, martelen en filmen van een 2-jarig jongetje. Stefan S. was deze week ook aangehouden. Dat melden media in Cambodja. James McCabe, hoofd van de Child Protection Unit, zei dat Nguyen T. D. werd aangehouden rond 21.00 lokale tijd, anderhalve dag nadat de video’s online waren komen te staan. Hij zei verder dat twee Cambodjaanse verdachten op vrije voeten zijn gesteld. De Nederlander Stefan S. werd verhoord door de politie over zijn betrokkenheid.

De Child Protection Unit Cambodja is een ontwikkelingsorganisatie die samenwerkt met de Cambodjaanse politie om kindermisbruik tegen te gaan en slachtoffers te helpen.

‘Niets verkeerd’

Volgens de politie heeft S. de Cambodjaanse nationaliteit. Hij zou in het verhoor hebben gezegd dat hij ‘van niets weet en niets verkeerd heeft gedaan.’ Hij zei ook dat Nguyen T.D. niet zijn minaar is maar dat ze wel erg veel van elkaar houden. Hij zegt pas op de hoogte te zijn gekomen van het gebeurde nadat de video online kwam. De ouders van het slachtoffertje die werken op een plantage van S. hebben aangifte gedaan. Volgens hen is het jongetje ook anaal verkracht. Stefan S. heeft een videoboodschap gepubliceerd.

Donderdag moest de rechter besluiten of S. gevangen gezet zat worden. Hem wordt nu verweten de wetenschap te hebben gehad van de mishandeling maar deze niet te hebben gemeld.

Taser

Op de video zouden shots te zien zijn die zijn gemaakt met een smart phone van een statische positie. Op twee momenten wordt de peuter zwaar mishandeld. Hij is geblinddoekt en zijn handen zijn gebonden en wordt met een taser bewerkt, onder meer op zijn geslachtsdelen. Ook wordt hij in het rond geslagen en er worden vingers en een voorwerp in zijn keel gestoken.

Het jongetje verblijft in het ziekenhuis. De Child Protection Unit vangen hem en zijn ouders op.

Elfia

Stefan S. is de bedenker van het grootste fantasy festival van Europa dat tweejaarlijks wordt gehouden en waar veel kinderen op af komen. Hij heeft daarin ook zakelijke belangen.