Verdachte zaak-Nicole blijft vast zitten

Jos de G. (foto), veroordeeld tot 5 jaar cel voor de verkrachting van de 15-jarige Nicole van de Hurk, blijft vast zitten. Het hof in Den Bosch bepaalde vrijdag dat hij vooralsnog niet terug mag naar de tbs-kliniek. Het hof wil hem in voorarrest houden tot de uitspraak in hoger beroep later dit jaar. 

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling van De G. in november 2016. Justitie verdenkt hem niet alleen van verkrachting van het 15-jarige meisje, maar ook van doodslag. Het Openbaar Ministerie had voor de rechtbank 14 jaar cel tegen De G. geëist.

Twee-derde straf

Inmiddels heeft De G. twee-derde van zijn straf uitgezeten die de rechtbank hem had opgelegd. Volgens de advocaat van De G. zou hij daarom voorwaardelijk vrij moeten komen en terug moeten kunnen keren naar de tbs-kliniek. Het hof oordeelt anders. De in de wet genoemde regeling rond de voorwaardelijke invrijheidsstelling waarop de advocaat zich beroept, geldt alleen bij een onherroepelijke veroordeling. Er is echter nog geen hoger beroep geweest; dat staat gepland voor eind augustus 2018.

Dna

Het stoffelijk overschot van Nicole van den Hurk werd in 1995 gevonden. De G. werd in 2014 gearresteerd in tbs-kliniek De Rooyse Wissel. Hij was al eerder veroordeeld voor verkrachting en mishandeling. Zo had hij in 2000 in Valkenswaard een 20-jarige vrouw verkracht.

De G. kon in de zaak van Nicole van den Hurk worden aangehouden na een dna-match. Het dna van De G. werd onder andere gevonden in een spermaspoor op het lichaam van Nicole. Het stoffelijk overschot van het meisje was voor sporenonderzoek opgegraven. Ook werd er een haar van de verdachte gevonden op het lichaam van het meisje. De rechtbank kon echter niet uitsluiten dat het gevonden dna was gecontamineerd. Zo werd er ook dna-materiaal van het vriendje van Nicole gevonden, alsmede dat van een derde, onbekende, man.

Eerdere berichten onder andere:

Verdachte moord Nicole is tbs-er

Nieuwe getuige in zaak Nicole van den Hurk

Dit is de verdachte van de moord op Nicole