Verdachte zwijgt uit angst

Op een jas van de 23-jarige verdachte Solaiman L. zijn 12 schotrestdeeltjes aangetroffen. L. staat terecht voor de moord op Rida Bennajem (21) op 16 maart 2013 in de Comeniusstraat in Amsterdam, even na 23.00. Merkwaardig genoeg zijn 8 van die deeltjes afkomstig van politiemunitie. 

Door @Wim van de Pol

Twee schutters

Op een pro forma-zitting, vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank, somde de officier van justitie een aantal aanwijzingen op waarom zij denkt dat L. één van de twee schutters is die getuigen hebben zien wegrennen en instappen in een kleine donkerkleurige auto. Bennajem lag achterover tegen een VW Golf aan. Hij was door meerdere schoten om het leven gebracht. Er zijn 19 hulzen gevonden. 

Sleutelbos

Op kort afstand van de hand van Bennajem lag een sleutelbos die de politie ook heeft getoond aan het publiek in Opsporing Verzocht. Op die sleutelbos zat dna van de verdachte L. Er zat geen ander dna op. L. is twee dagen na de uitzending van Opsporing Verzocht aangehouden, twee dagen nadat de sleutelbos was getoond bij OV.

Angst

Advocaat Jan-Hein Kuijpers suggereerde de mogelijkheid dat Rida Bennajem op pad was met een sleutelbos van zijn cliënt, hoewel de sleutels niet passen op de deur van zijn woning. L. was een goede bekende van Rida Bennajem en bood hem mogelijk onderdak toen hij voortvluchtig was. L. ontkent dat hij bij de moord betrokken is geweest maar wil uit angst geen enkele verklaring afleggen, ook niet over de sleutels. Volgens Kuijpers was er al een hitteam in zijn buurt geweest dat met foto's bij buurtbewoners naar zijn cliënt informeerde.
 

Abdel

 
Officier Tammes legde afgeluisterde gesprekken in het huis van bewaring in het nadeel van L. uit. Ze concludeerde in die gesprekken wordt gesproken over door L. verloren sleutels. En ook dat L. met ene 'Abdel' is weggevlucht van de plaats delict. Kuijpers vindt dat de politie nader onderzoek moet doen naar die gesprekken om erachter te komen wie de daders zijn. 'Het antwoord zit in het dossier', zei Kuijpers. Volgens hem wordt in gesprekken ook een naam genoemd. Maar uit angst wil zijn cliënt ook hierover niets zeggen.
 

Contaminatie

Over de aangetroffen politiemunitiedeeltjes zei Kuijpers: 'Hoe ontlastend kan dat zijn?' Volgens hem komen bij schoten doorgaans veel meer looddeeltjes op een jas. 'Het kan alleen om contaminatie gaan', zei Kuijpers, die erop wees dat de jas door L. gedragen was op een politiebureau.

Facebook

Dat L. Rida Bennajem goed kende bleek doordat hij tegen de politie had verteld dat Rida tegen hem had gezegd dat zijn dna nooit gevonden zou worden omdat zijn broer in zijn naam dna had afgestaan, hetgeen na onderzoek bleek te kloppen. Op Facebook stond een foto van Rida en Lachkar.

"H"

Vlak voor zijn dood had Bennajem chatcontact met een verder onbekende "H" waarmee hij had afgesproken in restaurant Dumaroc even verderop. H. vroeg of 'hij' (een ander persoon) er al is. En ook hoeveel 'hij' heeft gegeven. De schutters waren volgens getuigen twee in het zwart geklede mannen, klein van stuk, 180 en 160-170 groot, met capuchon en muts.

Veel telefoons

Tammes wees erop dat L., die in een coffeeshop werkt, beschikte over veel telefoons en sim-kaarten. Met twee nummers is vanaf de dag van de moord niet meer gebeld. Een van die toestellen lag thuis op de avond van de schietpartij en daarop is 18 keer gebeld, voor Tammes een aanwijzing dat L. die avond niet thuis was.

Of de man op de foto boven die de politie heeft verspreid L. zou zijn of de verdachte "Loony Tunes", die de politie zoekt, is niet duidelijk. 

De rechtbank besloot dat L. in hechtenis moest blijven.