Verdachten gearresteerd voor liquidatie maffiabaas

De politie in New York heeft twee verdachten gearresteerd voor de liquidatie van maffiabaas Sylvester Zottola, op vrijdag 5 oktober. Het gaat om de schutter en de moordmakelaar. Ze zouden ook betrokken zijn geweest bij de poging om Zottola’s zoon te liquideren. Amerikaanse media suggereren dat een groep Albanezen de opdrachtgevers zijn. 

De 34-jarige Bushawn Shelton (foto) wordt ervan verdacht de moordmakelaar te zijn. Shelton is een vooraanstaand lid van de Bloods-bende. Bij een inval in zijn appartement in New York vond de politie 45.000 dollar cash en verschillende doorgeladen vuurwapens. Rechercheurs denken dat Shelton, ook wel bekend als “Shelz” de schutter heeft ingehuurd; ook zou hij de vluchtauto, wapens en een chauffeur hebben geregeld. De naam van de man die ervan wordt verdacht de schutter te zijn is niet bekend gemaakt.

Albanezen

De opdrachtgevers van de moordmakelaar zijn nog onbekend, maar uit politiestukken in handen van Amerikaanse media, blijkt dat de FBI betrokken is bij het onderzoek. Het gaat om de afdeling van de inlichtingendienst die zich bezighoudt met Oost-Europese gangsters, en dan met name Albanezen.

Jacht

Er werd gedurende 5 maanden jacht gemaakt op Sylvester Zottola (71) en zijn zoon Salvatore (41). Waarom de twee dood moesten is niet bekend. De Zottola’s hebben banden met een van de belangrijkste maffiafamilies in New York, de Bonanno’s. Deze maffiaclan uit New York bestaat uit zo’n 100 leden, waarvan een flink aantal achter de tralies zit. De Bonanno’s houden zich onder andere bezig met drugshandel, afpersing en overvallen.

Zoon Salvatore ontsnapte eerder dit jaar op miraculeuze wijze aan een aanslag op zijn leven. Toen hij in de Bronx in zijn auto wilde stappen, stopte een Nissan naast hem en begon een donkergekleurde man op de maffioso te schieten. Op videobeelden is te zien hoe Zottola, alias Sally Daz, van de auto wegrolt en vervolgens à la de voetballer Neymar over het asfalt blijft rollen. Vervolgens verstopt hij zich achter zijn auto, maar de schutter stapt uit zijn auto, loopt naar de maffioso toe en terwijl Zottola weer over de grond begint te rollen, begint de man weer van dichtbij te schieten. De gangster wordt onder andere geraakt in zijn hand en borst en in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht. Hij overleeft de schietpartij.

Vader Sylvester was minder fortuinlijk. Zottola sr. werd doorzeefd met kogels terwijl hij een kop koffie bestelde bij de drive-through van MacDonalds.