Verdachten groot onderzoek wapens en drugs op vrije voeten
De rechtbank in Haarlem heeft vier verdachten in een groot Frans-Nederlands-onderzoek naar de handel in wapens en cocaïne en wiet op vrije voeten gesteld. De hoofdverdachten Raouf B. en Bilal B. zijn Algerijnse broers. Het Openbaar Ministerie verzette zich er fel tegen.
Garage
Ook de zwager van de broers en een man uit Haarlem, die als organisatielid en feitelijk uitvoerders werden gezien zijn op vrije voeten. In Frankrijk en Nederland liep er van het begin van 2018 het opsporingsonderzoek “Mina” naar de handel in Kalasjnikovs naar Nederland en partijen cocaïne en wiet naar onder meer Frankrijk. De politie stelde vast dat op regelmatige basis Fransen naar Nederland kwamen om hier drugs te kopen. De recherche kwam terecht in een garage in Haarlem waar twee Kalasjnikov (AK-47) geweren bleken te liggen.
TCI
De recherche luisterde duizenden telefoongesprekken af. De mannen werden afgelopen zomer aangehouden. Aan het onderzoek ging anonieme criminele informatie van de TCI uit eind 2017 vooraf, over onder meer bewapening in verband met liquidatiedreiging van een van de beide broers en een 39-jarige medeverdachte uit Almere. Volgens de informant lag een zakelijk conflict in de onderwereld daaraan ten grondslag.
Ook werd volgens de informant gehandeld in vuurwapens en brachten klanten de wapens ook voor onderhoud. De Almeerder vluchtte naar het buitenland, maar werd later bij terugkeer in Nederland aangehouden. Hem wordt vooralsnog alleen wapenbezit verweten.
De advocaat van hoofdverdachte Raouf B. – David Rutten – zegt dat hem informatie heeft bereikt dat ook de Franse justitie kennelijk onderzoek doet naar zijn cliënt.
Skorpion
In het huis van de Almeerder werden twee vuurwapens aangetroffen: een Skorpion en een gestolen politiewapen met geluiddemper.
Vrijdag diende in Haarlem de tweede forma-zitting, waar de rechtbank de vier mannen schorste uit hun hechtenis. Een vijfde verdachte was al vrij.
Volgens advocaat Michel van Stratum, advocaat van een van beide Algerijnse hoofdverdachten, wilde de rechtbank niet aan een verlenging van de hechtenis, omdat er nog geen zicht is op een inhoudelijke behandeling. Ondanks de geschokte rechtsorde is toch het voorarrest geschorst. Er moet door de rechter-commissaris nog een tiental getuigen worden gehoord, mogelijk ook in Frankrijk.
Advocaat David Rutten: ‘Het is steeds meer usance bij rechtbanken dat als er geen zicht is op een inhoudelijke behandeling in grote internationale drugsonderzoeken, de hechtenis van de verdachten wordt geschorst tot het einde van de uitspraak.’
Overigens mogen de verdachten het land niet uit. Ze staan onder elektronisch toezicht met een enkelband.