Verdachten kunstroof bekenden van politie

De drie verdachten van de kunstroof in de Kunsthal in Rotterdam die in Roemenië zijn opgepakt, zijn bekenden van de politie. Dat melden Roemeense media op basis van bronnen binnen Roemeense justitie. De drie zouden voornamelijk bekend zijn vanwege geweldsdelicten. Ook zouden ze contacten hebben met Roemeense organisaties die op grote schaal in drugs handelen.

De verdachten zouden volgens de Roemeense krant Evenimentul Zilei zijn opgepakt nadat zij probeerden de schilderijen te verkopen. Hoe dit precies in zijn werk ging, is onduidelijk.

De politie leerde de verdachten voor het eerst kennen toen zij in september 2011 rivaliserende criminelen achtervolgden. De politie maakte met enkele schoten een einde aan de ruzie, twee van de mannen die nu worden verdacht van de kunstroof werden opgepakt. De derde man ontsnapte.

Nederland stuurt twee rechercheurs en een medewerker van het Openbaar Ministerie naar Roemenië om het onderzoek te ondersteunen. De drie zijn niet aangehouden op verzoek van Nederland maar de politie heeft wel ‘een aantal vragen’ voor de verdachten.

Uit de Kunsthal in Rotterdam werden in de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 oktober zeven schilderijen gestolen. Onder de doeken zitten werken van Picasso, Gaugain en Monet, die miljoenen waard zijn. Eerder werd gemeld dat er schilderijen zouden zijn gevonden, maar de Nederlandse politie ontkent dat.

Lees hier alles over de kunstroof.