Verdachten Mocro-oorlog gepakt om liquidatie Colombiaan (UPDATE2 VIDEO)

In een onderzoek van de Spaanse Guardia Civil zijn twee Amsterdammers en een Noor opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van een Colombiaan in Mijas, aan de Costa del Sol, in 2016. Het gaat volgens Het Parool niet zoals eerder gemeld om Abdelhamid A. (28) alias “Kikker”.

Onderwereldoorlog

Hicham M. (23) is wel aangehouden.  M. is verdachte in de zaak van de liquidatie van Chahid Yakhlaf. Hij is aangehouden in zijn cel waar hij in voorlopige hechtenis zit. Een andere verdachte was Mitchell Jansen, die eind 2016 in Colombia is geliquideerd.

De aanslag in Mijas op de 46-jarige A.P.C. gebeurde op 19 augustus 2016. Zijn vriendin, ook van Colombiaanse nationaliteit, raakte zwaar gewond door vijf kogels. P.C. werd getroffen door zeven kogels, maar overleefde aldus de Guardia Civil.

In het onderzoek “Romeral” zegt de Guardia Civil nu twee Nederlanders en een Noor te hebben aangehouden die betrokken zouden zijn bij een onderwereldoorlog in Nederland over een verdwenen partij cocaïne.

In Nederland is een Nederlander van 23-jaar opgepakt, in Spanje een Nederlander van 28 jaar en een Noor van 36 jaar. De vierde verdachte is volgens de Guardia Civil in december 2016 in de Colombiaanse stad Medellín geliquideerd. Over hun identiteit is niets bekend gemaakt.

Groot onderzoek

Er zijn vijf huiszoekingen geweest in verschillende gemeente aan de Costa del Sol, drie vuurwapens en munitie zijn in beslag genomen. Ook is 1,5 kilo amfetamine (speed), een kilo hasj, een wietplantage, een dure auto en computerapparatuur in beslag genomen.

Er liep een groot onderzoek door de Nederlandse, Spaanse en Noorse politie. In dat onderzoek is vastgesteld dat het motief voor de liquidatie in Mijas in een afrekening in het internationale drugsmilieu moest liggen. Ook bleek dat voor de aanslag twee verdachten zich vanuit Amsterdam naar Málaga hadden begeven om de aanslag uit te voeren.

De moord in Mijas is uitgevoerd met een dure auto die eerder was gestolen in Marbella en daar later ook in brand is gestoken en uitgebrand.

Volgens de Guardia Civil worden de Nederlanders in Nederland ook verdacht van onder meer betrokkenheid bij liquidaties.

Jansen

Voorzover bekend is Mitchell Jansen (23) de enige Nederlander die in december 2016 in Medellín is doodgeschoten. Hij was toen enige tijd vermist. Op 23 september is in Cali, Colombia, de 34-jarige “Mikey” of “C-Murder” geliquideerd. Dat was de Surinaams-Amsterdamse crimineel Micah Johnson. Of deze zaken met elkaar te maken hebben is onduidelijk.

Kattenburg

Mitchell Jansen was afkomstig uit oostelijk Amsterdam en volgens Het Parool in beeld als dader bij verschillende liquidaties. Op 15 december 2014 vond de politie in een kelderbox in zijn buurt Kattenburg een partij vuurwapens, een patroonhouder voor een automatisch wapen en een grote hoeveelheid munitie, waaronder kogels voor een kalasjnikov.

Op een pistool in die box zat dna van één van de vier twintigers die zijn veroordeeld voor het voorbereiden van de liquidatie van Samir Z. alias “Taba”. Ze werden door een arrestatieteam klemgereden in de Knokkestraat in Amsterdam-Nieuw-West.

Deze groep criminelen rekent de politie tot de groep van Benaouf A. Die groep was verwikkeld in een vete over een verdwenen partij cocaïne met de groep van Gwenette Martha (doodgeschoten in 2014). De vete leidde onder meer tot de moorden in de Staatsliedenbuurt in 2012.