Verdachten moord “Aleki” Gillis blijven vastzitten

Iliass K. (31) en Gökhan C. (30) die terechtstaan voor de moord op Alexander Gillis (30, “Aleki” of “Macho”) blijven tot aan de volgende zitting van 10 januari vastzitten. Dat bepaalde de Amsterdamse rechtbank dinsdag tijdens een zitting op Schiphol.

Massod

Justitie vermoedt dat Massod Amin Hosseini de man was die Gillis op 20 februari 2014 heeft geliquideerd. Massod werd een half jaar daarna zelf doodgeschoten in Amsterdam-Osdorp.

De verdenking is dat C. en K. respectievelijk chauffeur en verkenner waren bij de moord op Gillis. (30). Er is een dna-mengprofiel van C. in de vluchtauto gevonden.

In het bewijs spelen de ontsleutelde pgp-berichten die in april 2016 op servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom in Canada in beslag werden genomen een grote rol.

Aanslag

In een e-mail van Gwenette Martha (ook doodgeschoten in 2014) lijkt die te beweren dat Gillis achter een mislukte aanslag op Martha zat, in 2013 in Amsterdam-Zuid. Ook is er Ennetcom-informatie die met C. en K. in verband te brengen zou zijn.

De advocaten wilden opheffing van de voorlopige hechtenis. Ze vinden dat de pgp-data onrechtmatig zijn verkregen en dat de conclusies die er worden verbonden aan de versnipperde zinsnedes in de berichten te vergaand zijn. Ook staat volgens hen niet vast wie welke telefoon wanneer in gebruik had.

De rechtbank vindt dat vrijlating niet aan de orde is in verband met de geschokte rechtsorde en de ernst van de verdenkingen die er liggen.

Zie ook:

‘Groep Martha achter Zaanse liquidatie’ (UPDATE)

 

Twee mannen vast voor liquidatie Zaandam (UPDATE)

Moordwapen gekregen van geliquideerde Iraniër