Verdachten vrij door contract van 30 miljoen

Een oudere man en vrouw die worden verdacht van een fraude van ruim 41 miljoen euro worden uit hun voorlopige hechtenis geschorst na het sluiten van een contract over de schorsingsvoorwaarden van 15 miljoen euro, per persoon. Mochten ze de benen nemen dan incasseert de staat 30 miljoen.

Den Bosch

Vorig jaar werden de twee aangehouden. Ze handelden op grote schaal in onder meer oude legervoertuigen en Chinese kunst. Dat bleek dinsdag volgens het Algemeen Dagblad tijdens de pro-forma zitting van de zaak bij de rechtbank van Den Bosch. De verdachten zijn de 81-jarige Herman van O. en zijn 61-jarige in Taiwan geboren partner Chun L..

Taiwan

Ze bezitten een loods aan de rand van het Brabantse dorp Gennep. De verdenking tegen hen is grootschalig witwassen en belastingontduiking. Het Openbaar Ministerie vindt het vluchtgevaar zeer groot omdat de twee tegoeden hebben in Taiwan en de Filipijnen, landen waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

Duits appartement

De verdachten leveren hun paspoorten in en zullen de behandeling van hun zaak afwachten in een Duits appartement. Een borgsom betalen was onmogelijk omdat er beslag ligt op hun tegoeden in Europa, ter waarde van 30 miljoen euro. Daarom zal justitie een contract afsluiten met Van O. en L. een contract afsluiten waarin staat dat er – als ze op de vlucht slaan – 30 miljoen euro naar de staat gaat.