Verdachten vrij na vermoeden meineed
Het gerechtshof in Amsterdam heeft vier verdachten op vrije voeten gesteld die van de rechtbank elk vijf jaar celstraf hadden gekregen. De reden is dat het hof vermoedt dat een motoragent meineed heeft gepleegd. Het hof heeft de Rijksrecherche opdracht gegeven nieuw onderzoek te doen naar de verklaringen van de agent, die in de zaak een cruciale getuige is. De verdachten zijn veroordeeld voor het medeplegen aan een poging de agent dood te rijden met hun auto. Dat schrijft Het Parool vandaag.
De vier verdachten waren in Amsterdam gezien terwijl ze met bivakmutsen dozen in een dure Audi aan het laden waren. De politie probeerde de Audi aan te houden en een motoragent achtervolgde de auto over de A2 waarbij snelheden weren bereikt tot 215 kilometer per uur. In een woonwijk in De Meern probeerde de agent de Audi de pas af te snijden.
De verdachten ontkwamen maar bij Leidsche Rijn raakte de Audi van de weg en werden de verdachten aangehouden, in de achterbak van hun gestolen auto lag 194 kilo hasj. De vier werden er aanvankelijk van verdacht tijdens de achtervolging plakken hasj naar politieauto’s te hebben gegooid, maar daarvoor ontbrak bewijs.
Het relaas van de motoragent, over hoe de verdachten hem in De Meern herhaaldelijk probeerden dood te rijden en hoe hij drie keer op hen schoot, lijken in tegenspraak te zijn met sporen en andere bewijzen. De bestuurder van de Audi zou de motoragent zijn gepasseerd maar daarna plotseling zijn gestopt en hard achteruit op de agent in zijn gereden.
Er zijn verschillende ongerijmdheden in het verhaal. Zo is de plaats waar hulzen van kogels uit het dienstwapen zijn gevonden niet in overeenstemming met de plaats waar de agent zegt te hebben gestaan. Zijn verhaal stemt ook niet overeen met verklaringen van andere politiemensen. Ook foto’s van bandensporen die agent zelf zegt te hebben gemaakt hebben vragen opgeroepen.
Het gerechtshof heeft beslist dat de advocaat-generaal geen bevredigend antwoord op de kritische heeft kunnen geven en daarom aan de Rijksrecherche gevraagd een nieuw uitgebreid onderzoek te doen.
Meer in de papieren Parool.