Verdachten vrijgesproken voor Zutphense wapenroof uit depot justitie

De rechtbank in Zutphen heeft maandag twee verdachten vrijgesproken van de wapenroof van 23 vuurwapens en 675 kogels uit een depot van justitie in Zutphen. Hoofdverdachte Jereno R. uit Ede kreeg wel acht maanden cel voor het bezit van kogels en pepperspray, maar doordat hij zijn straf al in voorarrest uitzat komt hij direct vrij. Het OM eiste twee weken geleden nog tot vijf jaar cel tegen het tweetal.

Geen bewijs

De rechter acht niet bewezen dat het duo op 30 juli 2018 betrokken was bij de diefstal van 23 vuurwapens, 675 kogels, 25 busjes pepperspray, handboeien en portofoons uit het depot van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) in Zutphen. Zo ontbrak er technisch bewijs zoals vingerafdrukken en ook het dna op één van de teruggevonden wapens leidde niet naar de verdachten. Daarnaast ontbraken camerabeelden.

Vrijgelaten

Hoofdverdachte R. (tegen die vijf jaar cel was geëist) is wel veroordeeld voor het bezit van 675 patronen en 25 busjes pepperspray eind augustus in de bungalow van zijn moeder in Otterlo. De rechtbank vindt dat R. moest weten dat deze spullen gestolen waren. R. zat al sinds september vast, waardoor hij onmiddellijk op vrije voeten komt. Tegen de andere verdachte, Jasper K. (26) uit Ede, was 4,5 jaar celstraf geëist. Hij kwam vorig jaar al vrij.

23 dienstwapens (Walther P99Q) bleven spoorloos, slechts twee wapens werden op 5 maart teruggevonden toen de politie in Rotterdam en Den Haag invallen deed in spookwoningen (‘safehouses’ gebruikt door criminelen).

Chaos

De officier van justitie schetste ook een chaotisch beeld binnen het justitiedepot in Zutphen. Zo slingerden beveiligingscodes van het complex rond waardoor niet meer was na te gaan waar het lek zat. Uiteindelijk konden criminelen urenlang ongestoord hun gang gaan, omdat zij de beschikking hadden over de code van het alarmsysteem.