Verdachten wapenhandel voor de rechter

Vandaag staan verschillende mannen voor de Amsterdamse rechtbank die verdacht worden van wapenhandel. Justitie denkt dat onder andere Brabander Jan B. (foto) en de Amsterdammers Wilhelm van H. en Comert E. wapens hebben geleverd die zijn gebruikt bij de de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt.

Het gaat totaal om vijf mannen, variërend in de leeftijd van 26 tot 66 jaar. Naast wapenhandel worden ze ook verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn verschillende verslaggevers in de rechtszaal die over deze zaak twitteren (zie hieronder).

Autohandelaar

Jan B. is autohandelaar uit het Brabantse Hulten. Hij is een bekende van de politie. Hij zou een tijdje in Spanje hebben vastgezeten voor het kopen van huizen met vals geld. Eind jaren negentig reed hij in beschonken toestand een echtpaar dood. En hij werd opgepakt en veroordeeld voor het runnen van een hennepkwekerij. In mei 2015 doet de politie in Brabant invallen in verschillende loodsen. Daarbij wordt een grote hoeveelheid wapens aangetroffen. Justitie is er van overtuigd dat het om stashes gaat van Jan B.. Diezelfde B. zou ook de burgemeester van Gilze-Rijen hebben bedreigd. Jan B. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de dood van No Surrender-lid Freddy Janssen uit Valkenswaard.

Wilhelm van H.

Jan B. is ook een oude kennis van Wilhelm van H. De twee kennen elkaar nog van vroeger, toen ze beiden in Waalwijk woonden. Wilhelm van H. werd in maart 2015 aangehouden, nadat zijn dna was aangetroffen op een patroonhouder. Die patroonhouder lag in een woning aan de Amsterdamse Van Hogendorpstraat, een schuiladres van Staatsliedenbuurt-verdachte Adil A. Doordat de telefoon van Wilhelm van H. werd afgeluisterd, kwamen de andere verdachten in beeld. Bij de doorzoeking van de woning van Van H. werden elf vuurwapens gevonden, waaronder een AK-47.

Nino

De Amsterdamse Turk Comert E., alias Nino, kwam ook in beeld van justitie. Hij stond al op de radar van politie in verband met wapenhandel. Zo zou hij wapens hebben geleverd die werden gebruikt bij de liquidatie van Jaap Zillig en Pieter Vos in Houten. Volgens informatie van de CIE zou Nino vlak vóór de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt maar liefst vijf partijen van honderd wapens hebben verkocht.

Vandaag is de eerste zittingsdag voor de rechtbank in Amsterdam. Totaal zijn er zes zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak die bekend staat als 13Kipsaté.

 

Eerdere berichten over Jan B.

Jan B. voor de rechter

Dna Jan B. op wapens Nieuwegein

Cel wapenhandelaar Jan B. doorzocht