Verdwenen illegale “drugsvlucht” uit Suriname naar Guatemala gevlogen

Een twee weken geleden in Suriname van de radar verdwenen vliegtuig is waarschijnlijk naar Guatemala gevlogen. Op 12 oktober startte deze Piper PA-31 vanaf vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo en schakelde drie minuten daarna de verbindingen uit. Op 14 oktober is er een vliegtuig van precies hetzelfde type uitgebrand en verlaten  gevonden in een afgelegen natuurgebied in Guatemala.

Grensstreek

De vondst werd gedaan door politie en militairen in het natuurpark Laguna del Tigre, in de buurt van het plaatsje San Luis, in het departement Petén, in de jungle van de vrijwel onbewoonde grensstreek met Mexico. De Guatemalteekse autoriteiten gaan ervan uit dat het vliegtuig cocaïne vervoerde. Het afgelopen jaar zijn er in de regio meerdere illegale vliegtuigen, soms met drugs, aangetroffen.

Illegale vlucht

Het uitgebrande vliegtuig was lichtblauw met een vervalst kenteken. Volgens een zeer goed ingevoerde bron van Crimesite in Suriname is het vrijwel zeker dat dit het vliegtuig is dat op zaterdag 12 oktober vanaf Zorg en Hoop is opgestegen en verdween.

Het uitgebrande vliegtuig is van hetzelfde type: een tweemotorige Piper PA 31 Navajo. Het toestel is gevonden bij een illegale landingstrip in de jungle. Het is inmiddels aangemeld bij onder meer de website van Aviation Safety Network als total loss, en als een ‘illegale vlucht’. De Piper was van het type Colemill Panther conversion, met veel grotere actieradius dan de standaard PA 31.

In Suriname loopt een onderzoek naar het hoofd van de Surinaamse Luchtvaartdienst in verband met onregelmatigheden in de procedures rond de verdwenen Piper.