Groep verdacht van zeker vier moorden (UPDATE)

De groep verdachten die terechtstaat voor voorbereidingshandelingen van moord en de wapenvondst in Nieuwegein wordt in verband gebracht met verschillende liquidaties in 2013 en 2014. Onder meer die op Samir Jabli alias “Babbel”.

Door @Wim van de Pol

Dat zei officier van justitie Joris Beliën donderdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam. Het gaat onder meer om de poging tot en de moord op de Brabander Rinus Moerer. Verder voerde één van de verdachten een boekhouding voor een nog onbekende man die volgens de officier van justitie zich bezig hield met drugshandel en liquidaties.

Simpel

Zeven verdachten staan in de zaak terecht voor voorbereiden van moorden en andere geweldsmisdrijven en lidmaatschap van een criminele organisatie. Eén is alleen verdacht van betrokkenheid bij de wapenvoorraad in Nieuwegein, waar de anderen ook voor terechtstaan. Het Openbaar Ministerie wil de rechtszaak simpel houden. Het gaat hem nu alleen om deze feiten en (nog) niet om de daadwerkelijke moorden of drugshandel.

Gestolen Audi’s

De groep is in beeld gekomen in een onderzoek naar gestolen Audi ’s S5 en RS6 die volgens de politie werden voorbereid voor het plegen van liquidaties. Er werden petflessen met benzine in geplaatst en ze werden rijklaar gemaakt. Observatie leidde ook naar de wapenvoorraad in Nieuwegein, waar ze werden gefotografeerd. De verdachten kochten ook peilbakens en plaatsten die ook onder auto’s van mogelijke doelwitten. Op 15 juli vorig jaar werden ze aangehouden en nam de politie de wapens in beslag.

SD-kaart

De politie identificeerde naar aanleiding van beelden die bij een verdachte op een SD-kaart zijn gevonden mogelijke doelwitten die door de groep bleken te zijn afgelegd. Dat leidde tot identificatie van vijf personen. Een tweetal van hen heeft nu verklaringen afgelegd. Een aantal heeft geweigerd met de politie te praten. Met één persoon deed de politie veel om in gesprek te komen. Ze beloofden hem onder meer hem niet te vervolgen als hij zou spreken. Maar die gaf uiteindelijk toch niet thuis.

Ontvoering

Eén van de twee mannen die wel wat heeft gezegd meldde zich bedreigd te voelen in verband met een ontvoering in Amsterdam in 2009, toen daar de eigenaar van coffeeshop Goed Goed enige tijd werd vastgehouden in België. Overigens kon uit de woorden van de officier van justitie Joris Beliën worden opgemaakt dat de getuige in zijn verklaring lang niet geheel open is geweest. Ook zijn er namen in verklaringen zwartgemaakt.

Moorden

Bij één verdachte uit de groep is een boekje gevonden met daarin een boekhouding. Beliën zei de inhoud ‘razend interessant’ te vinden. In het boekje staan bedragen vermeld die volgens hem op huurmoorden slaan: ‘100.000’ voor een ‘hitter’ en ’40.000’ en ’50.000’ voor een ‘spotter’. De data van deze betalingen komen overeen de data dat bepaalde moorden in het criminele milieu zijn gepleegd.

De recherche brengt de verdachtengroep in verband met de moorden op Mohammed Alarasi op 20 januari 2014 in Amersfoort, Samir Jabli (foto) op 1 december 2014 in Amersfoort. Eén verdachte is gehoord in de zaak van de poging tot en de moord op Rinus Moerer in Rijsbergen. In 2013 werd een man die bekend stond als ‘Rasta Gilly’ doodgeschoten bij zijn huis bij de Apollobrug in Nieuwegein.

In het boekje stonden ook verwijzingen naar drugshandel. Uit de cijfers leidde de politie af dat er overall een ‘omzet’ was van 19 miljoen euro.

Onbekende

Het meest interessant aan dat boekje is dat volgens de officier van justitie de boekhouding door een verdachte werd gevoerd, in opdracht van ‘een onbekende persoon’. Deze onbekende zou zich dus kennelijk met drugshandel en kennelijk de verdachten opdracht voor moorden geven. Beliën benadrukte dat hij de genoemde drugshandel niet bij het huidige proces wil betrekken.

Dwarsverbanden

Daar was advocaat Inez Weski het geheel mee oneens. Zij vindt dat alle dwarsverbanden moeten worden blootgelegd. Ook die van de moordonderzoeken. Verder wees ze er op dat er ook in het dactyloscopisch en het dna-onderzoek namen van personen zijn zwartgemaakt. Ook wat die namen betreft moet volgens haar openheid komen.

Woensdagmiddag komt een tweede groep verdachten voor. Alle verdachten zijn op dit moment gedetineerd. Officier Beliën zei dat er op korte termijn nog zeven andere verdachten zullen worden aangehouden of verhoord. Onder meer personen waarvan de politie beelden heeft gemaakt bij de wapenopslag in Nieuwegein.

Zie ook:

Weer aanhouding in wapenzaak Nieuwegein

‘Verdachten bereidden moorden in A’dam voor’

Onderzoek wapenzaak nog lang niet klaar

Baas spyshop verkocht aan verdachten liquidaties