Vermagerde Holleeder had ‘weken niet gegeten’

Willem Holleeder had wekenlang niks gegeten om er slecht uit te zien op de foto’s die Peter de Vries maakte vlak na zijn vrijlating in 2012 (links). Dat stelt althans zijn zus Astrid in NRC Handelsblad. ‘Om mensen te laten denken dat hij ziek en zwak is. Zodat ze hem onderschatten.’

Holleeder kwam in 2012 vrij nadat hij zes jaar had vastgezeten voor de afpersing van onder meer vastgoedhandelaar Willem Endstra. Hij was in 2007, dus tijdens zijn detentie, geopereerd aan zijn hart. Toen Holleeder vrijkwam, werd er openlijk gespeculeerd over zijn gezondheid.

Foto’s met BN’ers waren bewust

Na enkele dagen doken de eerste foto’s van Holleeder op. Hij had afgesproken met misdaadverslaggever Peter de Vries, die foto’s van hem nam. Holleeder zag er vermagerd uit. Het ging niet goed met Holleeder, werd gedacht. Maar volgens zus Astrid had Holleeder dus bewust veel afgevallen.

Volgens Astrid is slechts een voorbeeld van de manipulaties van Holleeder. Zij zegt dat haar broer zo goed kan manipuleren dat hij iedereen kan laten denken wat hij wil dat ze van hem denken. Het interview bij College Tour, het boek van Auke Kok over zijn jeugd, zijn column in de Nieuwe Revu en de foto’s met bekende Nederlanders die na zijn vrijlating over internet gingen, zouden allemaal doelbewuste beslissingen zijn geweest om zijn imago op te krikken.