Meteen naar de content
27 januari 2012

Waar gaat Holleeder naar toe?

holleeder3plusVanochtend vroeg is Willem Holleeder (53) vrijgelaten uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. Een gesloten busje van Justitie heeft hem naar een geheime lokatie gereden, waar hij is opgevangen door een aantal mensen en vanwaar hij met particulier vervoer is verder gegaan. De vrijlating is bevestigd door een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Holleeder heeft zijn straf van zes jaar voor afpersing van zakenlieden uitgezeten.

 

Het ministerie van Justitie heeft de aftocht van Holleeder voorbereid en ook veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat Holleeder slachtoffer zou kunnen worden van een aanslag. Bovendien heeft Justitie een dreigingsanalyse gemaakt. Er is al geruime tijd informatie beschikbaar dat er Holleeder zou worden bedreigd.

Na vrijlating uit de gevangenis zijn criminelen bijzonder kwetsbaar, doordat zij kunnen worden opgewacht. Er zijn verschillende mensen doodgeschoten direct na vrijlating of tijdens hun weekendverlof. Holleeder heeft dan ook uit veiligheidsoverweging nooit gebruik gemaakt van een weekendverlof. Jan Femer werd in 2000 tijdens een weekendverlof vermoord, net als Martin Hoogland in 2004 en Boneka Belserang in 2009. Ook drugshandelaar Jaap van der Heiden is tijdens een proefverlof vermoord, in 2003.

De Telegraaf schrijft dat Holleeder in het centrum van Amsterdam woonruimte voor zichzelf heeft geregeld. Bovendien, schrijft de krant, zouden vrienden van Holleeder een feest in een Amsterdams café voor hem willen organiseren.

De advocaat van Holleeder, Stijn Franken, wil geen commentaar geven. Eerder heeft Franken gezegd dat het zeer zeker niet in het belangvan Holleeder is om zich in de publiciteit te begeven. Hij heeft een reeks verzoeken van uiteenlopende media om interviews afgewezen. 

Inmiddels is er in de media een landelijke hype ontstaan over de mogelijke verblijfplaats en de toekomstplannen van de man die in 1983 (mede) Freddy Heineken heeft ontvoerd.

Afgelopen december heeft een speciale taakgroep binnen het Openbaar Ministerie alle bewijs dat er zou zijn tegen Holleeder als opdrachtgever voor moorden tegen het licht gehouden. De conclusie was dat het onvoldoende was om hem op dit moment te vervolgen. 

Holleeder blijft nog wel verdachte van de moorden op zijn voormalige partner Cor van Hout, Van der Bijl, Houtman en Wim Endstra.

Justitie heeft een ontnemingsvordering tegen Holleeder lopen van ruim 17 miljoen euro. Dat bedrag zou hij hebben afgeperst van Endstra, Kees Houtman en onroerend goed-handelaar Friedländer.

Als deze claim door de rechtbank dit jaar wordt toegewezen dan zal nog hoger beroep volgen. Als dag wodt toegewezen dan moet Justitie bewijzen dat Holleeder geld heeft om dat te betalen. Als dat lukt moet hij betalen, anders gaat hij voor drie jaar de cel in.

Holleeder is vrij om naar het buitenland te reizen. Als hij er zeker van wil zijn veilig te zijn voor een eventuele strafrechtelijke vervolging in in Nederland zal hij zich moeten vestigen in een land waar Nederland geen uitleverings- of overleveringsverdrag heeft.

 

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.