Veroordeelde vrijgelaten in cold case Miriam Sharon

De rechtbank sprak in haar vonnis tegen Daniël E. nog over een ‘professioneel uitgevoerde executie’. E. verdween dan ook in november 2017 voor 14 jaar achter de tralies. Maar hangende zijn hoger beroep is de verdachte inmiddels vrijgelaten, zo meldt het tv-programma EenVandaag. Het Hof in Den Haag laat weten dat er ‘onvoldoende ernstige bewaren aanwezig zijn om het voortduren van de voorlopige hechtenis van de verdachte te rechtvaardigen’.

Keel doorgesneden

De in Israël geboren Miriam Sharon (foto) was 36 jaar toen ze op 8 oktober 1990 in haar woning in Den Haag werd vermoord. Ze was met een mes in haar hals gestoken en haar keel was doorgesneden. Het 7-jarige dochtertje van Sharon lag te slapen toen haar moeder werd vermoord. Israëliër Daniël E., die eerder was veroordeeld voor onder andere afpersing en drugshandel, heeft altijd ontkend.

Dna

Hij werd in 2016 in Amsterdam aangehouden na een dna-match. Dat gebeurde nadat een cold case-team het onderzoek had heropend naar de moord, omdat inmiddels van nieuwe dna-technieken gebruik gemaakt kon worden. Zo kon dna worden verkregen van een sigarettenpeuk en een nagelschaartje, die op de plaats delict werden gevonden. Een vergelijking in de dna-database leverde een match op met E.

Geschokt

De inmiddels volwassen dochter van Sharon reageert vanuit Israël tegenover EenVandaag onthutst op het nieuws van de vrijlating van Daniël E.: ‘Ik was geschokt. Ik kon het niet geloven. Er was niet eens een inhoudelijke zitting geweest. Ik vind het oneerlijk’, zegt ze. ‘Het lijkt alsof de afgelopen drie jaar voor niets zijn geweest. We hebben zoveel meegemaakt. We hebben zelfs mijn moeder opgegraven. De rechtbank was heel duidelijk. Dan is dit heel verrassend.’

Naar huis

Daniël E. is inmiddels onderweg naar huis, naar Israël. Hij kreeg enkele dagen na zijn vrijlating een paspoort. Het Openbaar Ministerie zegt op dit moment niets aan de beslissing om E. vrij te laten te kunnen doen.