Veroordelingen voor autokraken na Wildwest-taferelen

Utrechters Mohamed A. (22) en Abderrahim L. (26) zijn zijn door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot respectievelijk een jaar (2 voorwaardelijk) en drie maanden cel (4 weken voorwaardelijk) voor een aantal autokraken. Begin dit jaar leidde hun aanhouding tot het inrijden op een politie-agent, rammen van auto’s en een serie schoten door de politie waardoor passanten gevaar liepen.

Overvecht

De Wildwest-taferen speelden zich af op een parkeerplaats bij winkelcentrum Overvecht op 25 februari rond 16.30. Bij de laatste autokraak werden de verdachten betrapt. Ze sloegen op de vlucht voor de politie. A. was bestuurder van een Toyota Yaris waarmee hij weg probeerde te komen. L. probeerde te voet te vluchten en werd direct opgepakt. A. stapte in zijn auto, reed achteruit en raakte daarbij de VW Golf van een politieagent die net uitstapte. Hierbij raakte de agent bekneld en hij loste schoten. A. vluchtte weg maar werd kort nadien elders in Utrecht opgepakt.

Mishandeling?

Het Openbaar Ministerie vindt dat A. schuldig was aan een poging tot zware mishandeling door het achteruit inrijden op een agent tijdens zijn vluchtpoging. Verder ramde hij meerdere auto’s en veroorzaakte hij schade. De eis tegen A. was 24 maanden cel.

De rechtbank spreekt A. vrij van de poging tot zware mishandeling omdat niet vaststaat dat hij de agent heeft gezien toen hij achteruit reed. Daarom valt de straf lager uit dan de eis.

De rechtbank veroordeelde zowel A. als L., mede op basis van camerabeelden, voor autokraken.

A. moet ook nog een eerder opgelegde voorwaardelijke celstraf van 2 maanden uitzitten.

Zie vonnis 1 en 2.