Verzwegen misdaadnieuws
‘Het leuke aan (misdaad) nieuws is, dat het zich nooit laat afremmen door vakanties en feestdagen. Nieuws gaat altijd door, evenals de verwikkelingen in de onderwereld. Mijn laatste column van 2011 sloot ik af met de mededeling dat Willem Holleeder binnen enkele weken vrij zou zijn. Toen het openbaar ministerie dit afgelopen week bevestigde, ontstond nogal wat opschudding. Sommige parlementariërs vonden het zelfs schandalig dat ’s lands bekendste crimineel straks binnenkort de gevangenis uitloopt.’ Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.
‘Wat veel mensen gemakshalve vergeten is dat een rechter verdachten niet zonder bewijs kan opsluiten. Er mogen heel wat aanwijzingen zijn dat Holleeder mensen heeft laten omleggen, dat is toch wat anders dan dat zijn betrokkenheid wettig en overtuigend bewijzen. Tot op heden heeft geen enkele getuige uit eigen wetenschap kunnen verklaren over Holleeders rol bij liquidaties. Alle verklaringen tot nu toe zijn ‘de-auditu getuigenissen’, ofwel van horen zeggen. Het is terecht dat het openbaar ministerie besluit niet alleen met dit soort getuigen een nieuwe rechtszaak te beginnen. Een strafzaak tegen topcriminelen heeft alleen zin als sprake is van ijzersterk bewijs. Of dat ooit op tafel komt, hangt af van de kwaliteit van vervolgonderzoeken tegen Willem Holleeder.
Het bewijs tegen twee andere criminele kopstukken, Hells Angel Harry S. en Donald G., lijkt heel wat sterker. Het duo staat vandaag voor het eerst terecht wegens afpersingen van onder anderen drugsbazen en antiekhandelaren. Een andere hoofdverdachte in deze zaak, Stanley Hillis, werd elf maanden geleden voor het oog van de politie vermoord. De zaak tegen S. en G. kwam vooral rond dankzij de verklaringen van Zandvoorter Remco van Lent.
Deze financieel expert werd ook afgeperst, stapte naar de politie en ging samenwerken. Van Lent kreeg een riem om, waarin heel listig apparatuur zat verborgen, zodat de recherche alle gesprekken met S. en G. kon afluisteren. Ook werden woningen van verdachten van afluisterapparatuur voorzien. Niet eerder zette de nationale recherche zoveel technische hulpmiddelen in als bij dit onderzoek. Inmiddels zit Remco van Lent met zijn gezin in een getuigenbeschermingsprogramma. Als het bewijs dat hij justitie leverde, rechtmatig is, zouden S. en G. weleens voor acht tot tien jaar achter de tralies kunnen verdwijnen. Dat zou voor de nationale recherche een fikse opsteker zijn. Die dienst kan na de afgang rond de moordaanslag op Stanley Hillis wel een succesje gebruiken.
Tenslotte kreeg ik nog twee interessante tips over nieuws dat door justitie werd stilgehouden. De mislukte moordaanslag, die vorige week in Opsporing Verzocht werd behandeld, blijkt te zijn uitgevoerd op de Amsterdamse president van de motorclub Satudarah, Etous Belserang. Diens broer Boneka werd in 2009 bij een pannenkoekenhuis langs de A4 doodgeschoten.
Verder verzweeg justitie dat zich tussen twee TBS’ers een bloedige steekpartij heeft voorgedaan in de Oostvaarderskliniek in Almere. De oorzaak was een ruzie om drugs, die mogelijk door bewaarders naar binnen werden gebracht. Corruptie tiert welig in deze kliniek, zo wordt me door enkele tipgevers verzekerd. Ook in 2012 is er weer genoeg te onderzoeken.’