Vier Duitse Hells Angels veroordeeld tot levenslang (VIDEO)

In de Duitse stad Leipzig zijn dinsdag vier leden van de Hells Angels tot levenslang gestraft omdat ze in 2016 het vuur openden op een groep United Tribuns, met een dode en twee zwaargewonden als gevolg. Volgens de rechters hadden ze samen het plan om rivalen om te brengen.

Turk

Het incident vond plaats in de middag van 25 juni 2016 op de Eisenbahnstrasse in Leipzig. De groep United Tribuns bestond vooral uit mannen met een niet-Duitse achtergrond. Hells Angel Stefan S. (33) schoot zeven maal (zie video onder). De Turk Veysel A. (27) vond de dood. Meerdere personen raakten meer of minder ernstig gewond.

Marcus M. (36), Frank M. (47) en Ferenc B. (42) zouden na de schoten meermalen de nog levende gewonden, die op de grond lagen, hebben geschopt en op hun hoofden hebben gestaan. Sommige verdachten werden pas maanden na de schietpartij aangehouden.

Eer

Vlak voor het incident zat de Tribuns-vice-president (van Iraanse afkomst), Sooren O. (33), bij de kapper toen hij Stefan S. voorbij zag lopen in Hells Angel-kleding. Hij was naar hem toegelopen en had hem een klap verkocht en hem verboden in “colors” op de Eisenbahnstrasse te lopen omdat daar het clubhuis van de United Tribuns vlak in de buurt ligt. O. raakte niet lang daarna door de kogels van S. zwaargewond.

‘U heeft de eer van uw club boven het leven van een mens gesteld. Nu moet u zich afvragen of het dat allemaal waard was’, zei de voorzitter van de rechtbank in het vonnis.

In Leipzig hadden aanvankelijk de Bandidos het voor het zeggen en daarna de Hells Angels, die zich ondanks de opkomst van de door buitenlanders gedomineerde United Tribuns door die club niets wilde laten zeggen over hun territorium.

Schootsbaan

Op de 25ste juni hadden zich vijftien Hells Angels verzameld in het zicht van het clubhuis van de Tribuns. Ze hadden twee pistolen en vijf messen bij zich. Sooren O. zou daarna vanuit de Tribuns op een confrontatie hebben aangestuurd. Dat was ook strafbaar, oordeelde de rechtbank, maar van noodweer was bij de Hells Angels geen sprake. Zij hadden volgens de rechters al het plan om die middag van hun vuurwapens gebruik te maken.

Een van de Hells Angels duwde kort voor de schietpartij aanwezige politieagenten weg uit de schootsbaan.

Gezwegen

De vier verdachten hebben gezwegen tijdens het gehele proces. Ook de meeste getuigen zeiden geen woord. De rechtbank beschikte voor het bewijs ook over een onduidelijke video-opname en de inhoud van verschillende telefoontaps.

De Hells Angels zijn in Leipzig inmiddels ontbonden.