Vier jaar cel geëist voor geboortefraude

Tegen de 35-jarige Johan V. uit Tilburg is door het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo vier jaar celstraf geëist voor grootschalige fraude met kindertoeslagen voor neptweelingen. Justitie noemt V. een beroepsfraudeur.

Volgens het OM staat V. aan het hoofd van een criminele organisatie waarbij zijn broer Stefan als zijn rechterhand fungeert.

Een oplettende ambtenaar van de gemeente Hengelo zorgde ervoor dat de zaak aan het licht kwam toen bij hem aangifte gedaan werd van een geboren tweeling. Echter had de vrouw zich twee weken eerder bij dezelfde ambtenaar ingeschreven in de gemeente, alleen vertoonde ze toen geen tekenen van zwangerschap.

Vijf jaar

Van 2008 tot 2013 is de bende actief geweest met vervalste geboorteaangiften van onder meer tweelingen. Daarbij kreeg V. naast zijn eigen familie ook hulp van Roemeense en Bulgaarse prostituees uit bordelen in Duitsland.

De vrouwen zouden zich bij verschillende Nederlandse gemeentes in hebben geschreven. Daarna werd er bij de desbetreffende gemeente aangifte gedaan van de geboorte van tweelingen. Hierop werd er via de Belastingdienst een vergoeding voor kinderopvang geïnd.

Op naam van de vrouwen zouden ook bedrijven zijn opgericht. Hiermee zouden banken opgelicht zijn door te frauderen met sealbags. Volgens justitie hebben ze zo voor 1,4 miljoen euro gefraudeerd.

In totaal staan veertien verdachten de komende weken terecht, waaronder de broer van Johan V., zijn echtgenote en zijn ouders.