Vier jaar cel voor witwassen Chris Kraijpoel

De rechtbank Rotterdam heeft vrijdagmiddag vier jaar cel opgelegd aan de Soester zakenman Chris Kraijpoel voor schuldwitwassen, valsheid in geschrift, meineed, faillissementsfraude en wietteelt. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie had zes jaar geëist.

3,8 miljoen

Volgens de rechtbank heeft Kraijlpoel voor een totaalbedrag van 3,8 miljoen euro en ook onroerend goed met een aanzienlijke waarde witgewassen. De illegale geldstromen werden daarbij gemaskeerd. Hij heeft daarmee de integriteit van het financieel en economisch verkeer aangetast, aldus de rechtbank.

Rechterhand

Er stonden in de zaak totaal 21 verdachten terecht. De rechtbank veroordeelde de rechterhand van de zakenman vanwege valsheid in geschrift en deelname aan een criminele henneporganisatie tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Een boekhouder en fiscaal adviseur kreeg voor zijn aandeel in een geraffineerde witwasoperatie een geldboete van 5000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd. Door de verdachten zijn veelvuldig documenten vervalst en gebruikt in juridische procedures. In dat beeld past volgens de rechtbank ook dat Kraijpoel zich als getuige in een gerechtelijke procedure schuldig maakte aan meineed en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan faillissementsfraude.

Onrechtmatig bewijs

Volgens de rechtbank had Kraijpoel moeten weten dat de gelden die hij in ontvangst nam – die via een grote fraude bij de bouw van gehandicaptenvoorzieningen van de Bank Nederlandse Gemeenten afkomstig waren – crimineel verkregen waren.

De rechtbank schoof het pleidooi van Kraijpoel’s advocaat Marnix van der Werf terzijde. Hij had betoogd dat er onrechtmatig verkregen bewijs is gebruikt door illegitieme samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de FIOD en de Belastingdienst. De rechtbank vond het onvoldoende onderbouwd dat Kraijpoel hiervan nadeel had ondervonden.

Kraijpoel gaat in hoger beroep. Zie meer over Kraijpoel bij Follow the Money.

De laatste berichten over Kraijpoel:

‘Geschillen rond Yab Yum de wereld uit’

Eis: drie jaar tegen Chris Kraijpoel