Vier jaar voor dodelijke woningoverval Rotterdam

Na een eis van tien jaar krijgen drie van de vier verdachten van de roofmoord op Mohammed Ghoumati (35) op de Rotterdamse Crooswijkseweg vier jaar cel. Eén van de verdachten is vrijgesproken. De rechtbank ziet geen bewijs dat Hicham E. echt met de woningoverval te maken had.

Veel lagere straf

E. is wel veroordeeld voor een woningoverval in Maastricht, tot vijf jaar gevangenisstraf.

Op 13 juli 2016 belaagden Ridouan el Y., Soufyan M. en Youssef A. samen met een onbekend gebleven vierde verdachte Ghoumati in zijn woning in Rotterdam-Noord binnen. De rechtbank acht de fatale afloop als gevolg van die woningoverval bewezen. De maximale straf die in het wetboek voor dit delict is opgenomen is tien jaar. De officier van justitie had tegen de drie tien jaar cel geëist.

De rechtbank heeft meerdere reden om tot een veel lagere straf te komen. Ten eerste keek rechtbank naar opgelegde straffen bij andere woningovervallen en naar een landelijke lijst met oriëntatiepunten waarin die eerder opgelegde straffen zijn opgenomen.

Rol

Een tweede en belangrijker reden is volgens de rechtbank dat niet is bewezen wie van de dadergroep de woning is binnengegaan en wie niet. Ook is niet bewezen wie de geweldshandelingen hebben verricht of wie het dodelijke schot heeft gelost. De precieze rol van elke van de verdachten is onduidelijk gebleven.

De verdachten krijgen daarom allemaal slechts straf voor de rol die zeker kan worden bewezen. Hierdoor zou het goed kunnen dat sommige van de verdachten nu minder straf krijgen dan zij zouden hebben gekregen als wel duidelijk zou zijn geweest wie bijvoorbeeld in de woning het fatale schot had gelost.

Het alternatief zou zijn geweest om alle verdachten over de hoogste kam te scheren. De rechtbank vindt dat dit zou leiden tot groepsaansprakelijkheid die evenmin past in de straftoemeting.