Vier jaar voor verduisteren bij de Belastingdienst

De rechtbank Arnhem heeft Egon D. (55) uit Duiven voor het verduisteren en witwassen van 19,5 miljoen euro van de Belastingdienst vier jaar cel opgelegd. Medeverdachte Sakis O. (58) krijgt 46 maanden cel. Tegen D. was vijf jaar geëist.

Dividendbelasting

De ex-belastingambtenaar besloot uit onvrede met zijn werksituatie bij de Belastingdienst een groot geldbedrag te verduisteren. Hij besprak zijn plan met Sakis O. uit Duiven, die besloot mee te doen. Door zijn functie kon D. in de systemen komen. Hij zorgde ervoor dat een negatieve dividendbelastingaanslag van 19,5 miljoen euro werd opgelegd aan één van de bedrijven van O..

Betalingslimiet

Op de dag dat de 55-jarige man aan zijn kompaan vertelde dat de operatie was gelukt, informeerde O. bij de bank hoe hij de betalingslimiet van zijn rekening kon verhogen. Nog voor het bedrag van de Belastingdienst op de rekening van een tweede bedrijf van O. werd gestort, is de limiet verhoogd van 50 duizend euro naar 500 duizend euro. Nadat het bedrag op de rekening van het tweede bedrijf was gestort, werd het binnen enkele uren weggesluisd. Ze maakten 110 duizend euro over naar een derde bedrijf van O.. Via 41 boekingen maakten ze bijna 19,4 miljoen euro over naar 2 rekeningen in Turkije. Deze rekeningen stonden op naam van de zwager van O..

Geldboetes

De rechtbank veroordeelt de 3 bedrijven van O. tot geldboetes van 25 duizend, 200 duizend, en 300 duizend euro. Daarnaast bepaalt de rechtbank dat één van de bedrijven als bijkomende straf het in beslag genomen bedrag van 110 duizend euro, kwijtraakt. Dat is het bedrag dat op de rekening van dit bedrijf is bijgeschreven als onderdeel van het witwassen. Voor het terugkrijgen van de 19,4 miljoen euro uit Turkije loopt momenteel nog een civiele procedure.

De vrouw van O. en haar zus waren ook verdachten in dit onderzoek maar worden vrijgesproken omdat de rechtbank geen bewijs ziet dat de vrouwen bij de feiten betrokken zijn geweest. Ook spreekt de rechtbank de mannen vrij van het vormen van een criminele organisatie.