Vier Nederlanders wilden coke gaan duiken

De rechtbank in Leeds (VK) heeft de 68-jarige Henri van D. uit Aalsmeer tot 16 jaar cel veroordeeld.  Zijn zoon en kleinzoon stonden ook terecht, maar werden vrijgesproken. Arnold van M. kreeg ook 16 jaar cel. Ze wilden een grote zending cocaïne aan land wilden brengen met een ondergrondse duikmachine.

Roer

Ze wilden 119 kilo coke vanuit het Colombiaanse schip Cape Mariaaan land brengen. Dat schip lag in mei van dit jaar voor anker aan de Schotse westkust. De drugs was verstopt in een ruimte bij het roer aan de buitenzijde van het schip. Volgens de openbaar aanklager waren de Nederlanders van plan met onder meer een seabob de coke daar weg halen en aan land brengen bij Hunterston. De verdachten zijn Henri van D. (68), zijn zoon Roderick (23), kleinzoon Darryl-Jay (22) en Arnold van M. (49). Een seabob is een soort onderwaterscooter waar duikers met scuba-uitrusting snel mee kunnen voortbewegen.

Camping

De drie jongste verdachten zouden de duikoperatie uitvoeren, aldus de aanklager. Voordat de plannen konden worden uitgevoerd greep de politie in en werden de duikspullen en andere gereedschappen ontdekt. De Nederlanders waren vertrokken uit Rotterdam en stonden op een camping van waaruit ze met rubberboten tripjes in de omgeving ondernamen. Daarna verbleven ze in een hotel dichtbij de Cape Maria in Largs.

Aalsmeer

Op 9 mei zijn de drie gearresteerd. De mannen ontkennen iets met de drugs te maken te hebben, ondanks dat op de telefoon van Van Milt een document gevonden in verband stond met de Cape Maria. Henri van D. uit Aalsmeer werd later in Nederland aangehouden. Op zijn computer zou ook belastende informatie zijn gevonden. Hoe de zaak is ontdekt is niet helemaal duidelijk. Er zou in het hotel een douaneambtenaar hebben gelogeerd die argwaan kreeg toen hij de Nederlanders met de de rubberboot in de weer zag.