Vijf jaar cel geëist voor schietpartij in Amsterdam in bijzijn zoontje (4)

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag vijf jaar cel geëist tegen de 21-jarige S.A. uit Edam die ervan wordt verdacht een schietpartij te hebben uitgelokt, waarbij een 24-jarige vader in het bijzijn van zijn 4-jarige zoontje in een speeltuin in zijn been werd geschoten. Het incident vond plaats op 29 april 2020 in het Frederik Hendrikplantsoen in Amsterdam-West. De man wordt ook verdacht van het bezit van meerdere wapens waarmee hij te zien is in een rapvideo.

2000 euro

Het slachtoffer werd in zijn been geraakt, maar slaagde erin met hulp van omstanders de schutter te overmeesteren en in bedwang te houden tot de politie arriveerde. De minderjarige schutter is inmiddels onherroepelijk veroordeeld. Het OM verdenkt de andere verdachte, de 21-jarige S.A., ervan de opdrachtgever te zijn. Hij zou de minderjarige jongen 2000 euro hebben geboden, het wapen hebben geleverd en de jongen vanuit Zuidoost naar het Frederik Hendrikplantsoen hebben gebracht. Zijn dna is aangetroffen op het patroon dat in het gebruikte vuurwapen zat.

‘Zenuwachtige 16-jarige knul’

Doordat de verdachte geen openheid van zaken heeft willen geven, blijft het motief van de schietpartij in een publiek park op klaarlichte dag onduidelijk. De officier van justitie in zijn requisitoir: ‘Het is in zekere zin een wonder dat het niet erger is uitgepakt, aangezien verdachte een zenuwachtige 16-jarige knul die nooit eerder een wapen vast had gehad op pad heeft gestuurd om iemand neer te schieten.’

Rapvideo

S.A. uit Edam wordt naast uitlokking van de schietpartij verdacht van vuurwapenbezit. Hij leverde niet alleen het wapen aan de minderjarige schutter, maar wordt ook verdacht van het bezit van meerdere vuurwapens die te zien zijn in de clip van een rapnummer dat hij in december 2020 uitbracht. In de clip is de verdachte met anderen te zien met meerdere – echte – vuurwapens.

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen S.A. De rechtbank doet op 6 mei uitspraak.