Vluchtelingenhandel vanuit Griekenland en Turkije

In een zeer groot onderzoek naar mensensmokkel heeft de Koninklijke Marechaussee in Den Bosch dinsdag een 36-jarige Syriër uit Putten aangehouden en in Harderwijk een 21-jarige van oorsprong Irakese vrouw uit Nijkerk. De hoofdverdachte zat al vast.

Grote sommen geld

De man uit Putten maakt volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een groepering die zich op grote schaal bezighoudt met de smokkel van hoofdzakelijk Syrische personen die tijdelijk verblijven in landen als Italië, Griekenland, Oostenrijk, Turkije, Hongarije en andere Oost-Europese landen. Tegen betaling van grote sommen geld worden deze personen vanuit deze landen verder gesmokkeld naar Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden en andere West-Europese landen.

Vervalste verblijfsvergunningen

Bovendien verdenkt het OM de man van het regelen van vervalste Griekse verblijfsvergunningen en valse reisdocumenten en rijbewijzen. Hij zou als ondergrondse bankier geldstromen hebben beheerd en wordt om die reden ook verdacht van witwassen. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij het regelen van de valse reisdocumenten en bij het onderhouden van de geldstromen.

Hoofdverdachte

In 2014 is het Landelijk Parket Zwolle het grootschalige onderzoek naar mensensmokkel gestart. In september werden al twee Syriërs aangehouden vanwege het smokkelen van honderden Syrische vluchtelingen binnen Europa. De hoofdverdachte is een 35-jarige man uit Eindhoven. Hij zou met anderen uit winstbejag op grote schaal Syriërs die tijdelijk in Italië verbleven naar Nederland en andere West-Europese landen smokkelen.

Reissom

De man uit Eindhoven heeft tijdens het onderzoek duizenden telefooncontacten over mensensmokkel met internationaal verspreide medeverdachten gehad, aldus het OM. Hij organiseerde transporten en regelde auto’s en chauffeurs voor het vervoer van vluchtelingen. De man stond in nauw contact met medeverdachten die op hun beurt de chauffeurs ronselden. Tijdens het onderzoek bleek dat vluchtelingen ook in Griekenland, Oostenrijk en Hongarije werden opgehaald. De mensensmokkelaars beschikten in Milaan, Athene, Wenen en Budapest over vaste locaties waar vluchtelingen verbleven.  De vluchtelingen betaalden vooraf een deel van de reissom contant. Bij aankomst betaalden zij het restant aan de chauffeur.

Geld ophalen

Verschillende mensen reisden naar het buitenland om het geld op te halen dat de vluchtelingen vooraf hadden betaald. Een van de aangehouden mannen, een 26-jarige neef van de hoofdverdachte, deed vermoedelijk allerlei werkzaamheden, waaronder het ronselen van vluchtelingen in Hongarije en Oostenrijk. De hoofdverdachte verbleef bij zijn neef in Eindhoven.

Winsten

De misdaadwinsten van de smokkelaars stroomden vanuit Milaan, Wenen en Budapest via een ondergrondse bankier naar Nederland. Met behulp van stromannen werden geldbedragen binnen een minuut via money transfers internationaal ontvangen en betaald. Contant geld werd ook in bewaring gegeven bij een vrouwelijk familielid in Eindhoven. Ook deze vrouw is vorige week aangehouden, maar zondag in vrijheid gesteld in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek.

Ronselen

De smokkelpraktijken begonnen in Turkije waar vluchtelingen werden geronseld voor de overtocht per boot naar Griekenland of Italië. De hoofdverdachte onderhield nauwe banden met een 27-jarige Syrische medeverdachte in het buitenland, die op zijn beurt contacten had met andere mensensmokkelaars. Voorafgaand aan de inscheping betaalden vluchtelingen 7000 euro. Voor een smokkelreis met een personenauto of bestelbusje vanuit Italië betaalden zij per persoon 700 euro. Vermoedelijk vertrokken vanuit Milaan en Wenen dagelijks personenauto’s en busjes naar Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden.

Budapest

In 2015 verplaatsten de smokkelaars hun activiteiten naar Budapest. Vanwege het grote aanbod vluchtelingen verdubbelden zij ook hun prijzen. 1500 euro voor een smokkelreis naar Nederland werd heel normaal. Wie niet kon betalen werd ook niet gesmokkeld. De marechaussee onderschepte verschillende keren illegale transporten met mensen. Ook in Duitsland en Oostenrijk strandden voertuigen van de mensensmokkelaars met Syrische vluchtelingen in (met spoed) opgezet grenstoezicht.

De 36-jarige man uit Putten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Zijn voorarrest is met 14 dagen verlengd. De vrouw uit Nijkerk is in verzekering gesteld, maar wordt niet voorgeleid. Zij is inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijft verdachte in het onderzoek.

Op 8 maart is er een pro forma-zitting tegen drie medeverdachten op zitting.

Zie ook:

Mensensmokkelaars verdienen miljarden

Mensensmokkel: 100 migranten per dag

Zeker 40 doden in internationale mensensmokkel (VIDEO)