‘Volkert van der G. mag met proefverlof’

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, mag met proefverlof. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad voor Strafrechttoepassing. De directeur van de gevangenis waar Van der G. vast zit, besloot drie keer eerder dat hij niet op proefverlof mocht.

Van der Graaf is daarop naar de beklagcommissie gestapt, die bepaalde dat Van der G. op verlof mocht. De directeur van de gevangenis ging daarop in beroep bij de raad, maar ook die heeft nu bepaald dat Van der G. met verlof mag.

Ook staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie heeft eerder gezegd dat Van der G. niet met proefverlof mag omdat dat te veel onrust in de maatschappij zou veroorzaken. De Raad voor Strafrechttoepassing wil nu dat Teeven voor 14 oktober een nieuw besluit neemt met de uitspraak van de raad in het achterhoofd.

Resocialiseren

Volgens de raad moet Van der G. kunnen resocialiseren, ondanks de mogelijke maatschappelijke onrust die het verlof van Van der G. veroorzaakt. Volgens de raad kan er evengoed maatschappelijke onrust ontstaan als Van der G. weer vrij komt omdat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten.

'Een gedoseerd vrijhedenbeleid, waarbij verlofmogelijkheden geleidelijk worden uitgebreid naarmate de einddatum nadert is bij uitstek het middel om de veroordeelde te laten voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving en om de samenleving te laten wennen aan de terugkeer van de veroordeelde', aldus de raad.

Korter verlof

Daarnaast zijn er volgens de raad voldoende mogelijkheden om het verlof anders dan gewoonlijk te regelen. Zo kan een verlof korter dan de gebruikelijke 60 uur worden verleend en kunnen er voorwaarden aan een verlof worden verbonden.

Ook heeft Van der G. eerder al aangegeven dat hij bereid is om het verlof op een 'minder voor de hand liggend verlofadres' door te brengen.

Vervroegd vrij

Van der G. kreeg in 2003 een gevangenisstraf van 18 jaar opgelegd. Hij schoot op 6 mei 2002 Pim Fortuyn dood op het Mediapark in Hilversum. Van der G. kan in mei 2014 vervroegd vrijkomen wegens goed gedrag, omdat hij dan tweederde van zijn straf heeft uitgezeten.

Lees hier de hele uitspraak.