Voor doodslag dezelfde straf als voor moord

Het gerechtshof in Den Bosch heeft maandag een 31-jarige Mark van S. uit Schijndel opnieuw een celstraf van 6 jaar en een schadevergoeding opgelegd. Hij heeft in 2018 de 26-jarige Daan Hoefs doodgeschoten nadat die hem had gechanteerd en bedreigd.

Cocaïnehandel

De rechtbank veroordeelde Van S. eerder voor moord en legde dezelfde straf op. Het hof veroordeelt hem nu voor doodslag. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf geëist. Op 25 april 2018 leidde een conflict en een afpersing over cocaïnehandel tot de schietpartij.

In april 2018 moest Van S. regelmatig geld betalen aan Hoefs. Dat was afpersing: als hij dat niet deed, werd hij bedreigd of gechanteerd. Daarom heeft Van S. een pistool gekocht. Toen op 25 april Hoefs opnieuw bij hem aan de deur kwam om geld te halen, stond Van S. te douchen. Hij heeft zich snel aangekleed en het pistool gepakt, en is met de auto achter Hoefs aangereden die weer weg was gegaan.

Gevlucht

Een straat verderop was er een confrontatie. Van S. heeft drie keer op Hoefs geschoten. Daarna is hij gevlucht, zonder de hulpdiensten te waarschuwen. Het slachtoffer overleed naast zijn auto.

Anders dan de rechtbank spreekt het hof niet van moord. Er is sprake van moord als bewezen kan worden dat een verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld. Het hof vindt dat in deze zaak niet bewezen. Er zat een heel korte tijd tussen het moment dat Van S. zijn woning verliet en dat hij Hoefs beschoot.

Het hof zegt niet te kunnen vaststellen of Van S. zich gedurende enige tijd kon beraden over zijn besluit, of dat hij kon nadenken over de mogelijke gevolgen van zijn voorgenomen handeling.

Dezelfde straf

Bij het bepalen van de straf heeft het hof rekening gehouden met wat aan het schietincident voorafging. Het slachtoffer maakte de man meerdere geldbedragen afhandig en gebruikte daarbij ook een wapen. Hij deinsde er ook niet voor terug om de moeder van Van S. te bedreigen. Van S. heeft geen aangifte gedaan van de bedreigingen. Hij koos ervoor om een vuurwapen te kopen.

Gedragsdeskundigen concluderen dat er geen sprake is van een geestelijke stoornis, wel van een ‘onrijpe persoonlijkheid’. Daarnaast gebruikte hij drugs. De dood van Hoefs heeft volgens het gerechtshof ook bij Van S. diepe sporen achtergelaten.

De celstraf blijft even hoog. Het schietincident was in een woonwijk en dat leidde tot veel onrust en zorgen. Spelende kinderen hebben het zwaargewonde slachtoffer zien liggen.

Broer en zus

De rechtbank vond dat de man ruim 15.000 euro schadevergoeding moest betalen aan de nabestaanden. Het hof oordeelt dat de man in totaal ruim 25.000 euro moet betalen. Zowel de tweelingzus als de broer van het slachtoffer volgens het hof beide recht hebben op 10.000 euro shockschade. Eerder werd de vordering van de broer afgewezen. Het hof vindt echter dat de broer en zus allebei geestelijk letsel hebben ervaren door het overlijden van hun broer.

Zie het arrest.