Voor Harry Mens is de kou uit de lucht

Harry Mens onderstreepte vorige maand nog Holleeder niet persoonlijk te kennen. Mens ging zelfs vorige maand voor de SBS-camera staan om te melden dat hij ‘helemaal niet’ bedreigd is door Holleeder, nadat Crimesite over de bij de politie gemelde dreiging schreef.

Door @Wim van de Pol

En passant bevestigde de officier van justitie vorige week ter zitting in de Zaak-Holleeder nog even dat er toch echt een onderzoek loopt naar de bedreiging van Mens door Holleeder. Holleeder is er (nog) niet voor gedagvaard, maar het verhaal maakt wat het OM betreft wel deel uit van de ernstige bezwaren die ervoor zorgen dat Holleeder in voorlopige hechtenis verkeert.

Telegraaf

Hoe zat het ook weer? Op donderdag 11 december kwam de dreigende melding over Holleeder en Mens binnen bij de politie. De dag erop besprak Mens de zaak met De Telegraaf. Op zaterdag 13 december, stond in De Telegraaf te lezen dat Harry Mens ernstig werd bedreigd. Maar de naam Holleeder stond er niet bij omdat Mens dat kennelijk niet tegen De Telegraaf had gezegd. Holleeder werd evenwel diezelfde zaterdagochtend aangehouden.

Dag Willem

Inmiddels is het Crimesite uit bronnen duidelijk geworden dat Mens op vrijdag 12 december wel degelijk wist op wie het politieonderzoek naar de dreiging zich richtte. Hij paste er echter wel voor op die explosieve kennis zaterdag in De Telegraaf te laten uitbarsten. Vorige maand zwabberde Mens in zijn uitlatingen over zijn relatie met Holleeder. Bij SBS zei hij met Holleeder nooit ‘zaken’ te hebben gedaan. Hij zei hem soms wel tegen te komen in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam (‘dan zeg ik dag Willem, dan zegt hij dag Harry’). Tegen Crimesite zei Mens eerder die dag Holleeder niet te kennen (‘ik zwaai niet eens als ik hem zie’).

Lulverhaal?

De melding van de bedreiging was vrijdag 12 december voor Mens dus reden om direct uit Nederland te vertrekken en een weekendje in Parijs te verblijven en ook onverwijld De Telegraaf op de hoogte te stellen, maar daarbij niet de naam Holleeder te noemen. Mens deed bij SBS de kwestie Holleeder uiteindelijk af als een lulverhaal. Een lulverhaal met een opmerkelijke timing. Benieuwd of het hierbij blijft of dat het 13Vandros-onderzoek tegen Holleeder nog voor nadere toelichting gaat zorgen. Voor Harry Mens lijkt de kou uit de lucht te zijn, de vermeende kwelgeest zit voorlopig warmpjes binnen.

Lees ook:

De tranen van Holleeder

‘Die gaat liggen, Willem gaat liggen’

‘Die kankerhond, hij moet liggen’ (UPDATE)

‘Willem over Cor: “eindelijk is het gelukt”‘

Holleeder fluitend achter een kamerscherm