Vooral boetes na inval kamp Den Bosch

De rechtbank in Den Bosch heeft 20 van de 24 verdachten van een woonwagenkamp in Den Bosch veroordeeld tot 1,5 jaar cel en boetes voor onder meer witwassen, verboden wapenbezit, diefstal van stroom, valsheid in geschrift en meineed.

Dure auto’s

In het najaar van 2013 deden politie en andere overheidsdiensten een inval op het woonwagenkamp aan de Deutersestraat in Den Bosch. Na een langdurig onderzoek komt de rechtbank nu in 48 zaken van 24 verdachten tot 20 veroordelingen. Naast de geldboetes, taakstraffen en een gevangenisstraf van 18 maanden is er ook een chalet van 410.000 euro verbeurd verklaard. De rechtbank heeft in 25 zaken vrijgesproken en 3 zaken is het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank heeft 9 zaken aangehouden die over een half jaar verder worden behandeld.

De officier van justitie liet op 31 oktober 2013 een doorzoeking verrichten op het woonwagencentrum vanwege informatie over wiethandel van diverse bewoners, het bezit van dure auto’s door vrijwel alle bewoners en de illegale inkomsten van alle bewoners. Er werd voor miljoenen euro’s beslag gelegd.

Tijdens de doorzoeking werd een groot aantal verdachten aangehouden. De zaken werden op 8 zittingsdagen tussen 1 november en 1 december vorig jaar behandeld.

Zware inzet

Volgens de advocaten van een aantal verdachten kampen hun clienten nog steeds met de psychische gevolgen van de inval en de aanhoudingen. De rechtbank oordeelt echter dat de informatie die de officier van justitie ontving, de verdenking en doorzoekingen rechtvaardigde. Ook acht de rechtbank het aannemelijk dat er geregeld wapens op het terrein waren en dat de inzet van een arrestatieteam gerechtvaardigd was. De rechtbank ziet de wiethandel als achtergrond van de strafbare feiten.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de zware inzet van de politie.