Voorarrest advocaat Youssef Taghi met 90 dagen verlengd

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag beslist dat advocaat Youssef Taghi (38) negentig dagen langer vast blijft zitten. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Youssef Taghi werd op 8 oktober aangehouden in de EBI in Vught toen hij zijn cliënt en neef Ridouan Taghi op wilde zoeken.

De hoofdverdachte in het Marengo-proces zou volgens het OM via de advocaat onbelemmerd met de buitenwereld kunnen communiceren en de mogelijkheid hebben gehad om zijn criminele activiteiten voort te zetten. Tijdens een strafrechtelijk onderzoek van de landelijke recherche rees deze zomer de verdenking dat zijn neef zijn beroep en bijzondere positie als advocaat misbruikte om als boodschapper van Taghi en diens criminele organisatie op te treden.

Als advocaat had het familielid vrije toegang tot Ridouan Taghi in de EBI. Die contacten waren onzichtbaar en oncontroleerbaar voor politie en OM.

Na de arrestatie zijn het Utrechtse kantoor en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers.